• Contact
Luuk Duijnkerke

Geldzaken met Rowan

'Als ik iets wil kopen, denk ik er meestal 1 week over na'
6 november 2023

Rowan Hulsman is 32 jaar en woont sinds deze zomer samen. Ze werkt op dit moment als pedagogisch medewerker bij een kinderopvang. Rowan gaat zuinig met haar geld om en heeft al aardig wat spaargeld opzijgezet. Nu spaart ze voor vakanties, maar aan het eind van het jaar speelt ze quitte.

Wie spreken we?

Naam: Rowan Hulsman
Leeftijd: 32 jaar
Baan: pedagogisch medewerker bij een kinderdagverblijf
Aantal uren per week: 24 uur
Woonplaats: Oegstgeest
Woonsituatie: Samenwonend sinds deze zomer

Spaargeld: € 40.000

Spaargeld: € 20.000
Onderhandse lening aan familie € 10.000
Beleggingen: € 10.000

Totale inkomsten per maand: € 1.790 netto

Inkomen via werkgever: € 1.600 netto
Zorgtoeslag € 100
Vrijwilligersvergoeding: € 15
Inkomsten via Vinted en Marktplaats: € 40
Inkomsten door focusgroep, mystery guest etc.: € 35

Totale uitgaven per maand: € 1.513

Totaal gezamenlijke uitgaven van Rowan: € 976,50
Sociale huurwoning: € 632
Gas, water, licht: €150
Internet en streamingdienst: € 38
Boodschappen: € 150
Betaalrekening en extra pinpas: € 5
Energyalert-app: € 1,50

Totaal eigen uitgaven: € 536,50
Openbaar vervoer: € 20
Zorgverzekering: € 105
Lidmaatschap vakbond FNV: € 18
Onderhoud elektrische fiets: € 30
Esperantolessen: € 5
Kleding en schoenen: € 30
Hobbyprojecten o.a. miniatuurbouw of puzzels: € 10
Vakanties: € 250

Abonnementen:
Telefoon: € 10
Cineville filmpas: € 22,50
Cloudopslag: € 7,50
A.s.r. Vitality: € 3,50
Sport: € 25

Nienke met koffie

Ben je tevreden over je inkomsten?

“Niet helemaal. In de kinderopvang is het best hard werken, voor het uurloon dat ik krijg. Aan het einde van dit jaar wil ik gaan rondkijken voor een andere baan. Ik heb de masters pedagogische wetenschappen en onderwijskunde behaald. Na mijn studie ging ik aan de slag op een kantoor en ontwikkelde lesmateriaal voor het mbo. Deze kantoorbaan vond ik niet leuk. Ik realiseerde me dat ik weer terug moest naar de basis. Terug naar wat ik leuk vind: met jonge kinderen werken. Zodoende werk ik nu alweer 6 jaar op een kinderdagverblijf.

Het is mooi om kinderen te helpen en op te zien groeien. Maar het is langzaamaan tijd om rond te kijken voor een baan die beter betaalt en die past bij mijn opleidingsniveau. Ik zou wel bij een organisatie willen werken, waarbij ik de verbinding tussen ouders en school kan leggen.”

Waar geef je je geld aan uit?

“Aan vakanties! Ik heb al veel landen bezocht. Voor mij en mijn vriend is het belangrijker om herinneringen te maken, dan ons geld uit te geven aan spullen. De meeste spullen heb ik bij de kringloop gekocht of gekregen van familie.

Op boodschappen besparen we veel geld. Ik ga 1 keer per week boodschappen doen en maak dan 1 grote maaltijd. Dan sta ik een halve middag te koken. Die maaltijd verdeel ik in porties en vries het in. In de diepvries zitten minimaal 15 maaltijden. Iedere dag kunnen we kiezen waar we zin in hebben en zo eten we iedere dag iets anders. Dat bespaart ook tijd.”

Luuk met zijn fiets

Hoeveel spaar je per maand?

“Ik zet geen specifiek bedrag opzij. Over het algemeen geef ik niet zoveel geld uit. Ik spaar, zodat ik 3 of 4 keer per jaar op vakantie kan. Dus aan het eind van het jaar speel ik quitte en heb ik niet gespaard. Maar ik heb in de loop van de jaren een geldbuffer opgebouwd. Het geeft mij een gerust gevoel dat ik een wasmachine of koelkast kan vervangen wanneer deze kapotgaat.”

Laatste grote aankoop:

“Ongeveer 1 jaar geleden heb ik een opblaasbaar bad voor € 120 gekocht. Het voelt echt alsof ik in een bad zit. Maar vorig jaar gingen de gasprijzen omhoog en daarom ging iets minder vaak in bad. Dat vond ik toch zonde geld. Nu heb ik weer een vast energiecontract en ga ik 1 keer per 2 weken in bad.”

Geef je ook wel eens te veel geld uit?

“Als ik iets wil kopen, denk ik er meestal 1 week over na. Wil ik het hierna nog steeds? Dan mag ik het kopen. In Excel houd ik maandelijks mijn inkomsten en uitgaven bij.

Zo viel mij laatst op dat koffiedrinken bij McDonalds duurder is geworden. Dat vond ik gek, want de koffie is niet duurder. Maar nu betaal ik 1 euro meer voor de koffiebeker. Die lever ik vervolgens weer in, dan krijg 1 euro contant terug. Ik pin alles, dan blijven de euromunten liggen.”

Luuk met wasballetjes

Beste aankoop:

“Een nieuwe camera, die gebruikt wordt voor vakanties. De foto’s zijn van veel betere kwaliteit. En de lenzen van mijn vorige camera passen ook op deze camera.”

Grootste miskoop:

“Een laptop, omdat dat me handig leek om te hebben. Maar uiteindelijk gebruikte ik de laptop slechts 1 keer per maand om het Exceloverzicht bij te werken. Toen heb ik de laptop verkocht aan een tweedehands winkel.”

Luuk met wasballetjes

Denk je al na over je pensioen?

“Op dit moment ben ik serieus met mijn pensioen bezig. Ik wil een eigen pensioenpotje gaan opbouwen. Daarom heb ik binnenkort een adviesgesprek met een online bank. Ik hoop dat zij mij meer informatie geven over Factor A en vrije ruimte om pensioen op te bouwen. Waarschijnlijk moet ik nog 30 tot 35 jaar werken en in die tussentijd kan ik het bedrag laten groeien.

Ik vind het heel prettig dat we in Nederland via een werkgever pensioen kunnen opbouwen. Zo spaar je toch onbewust voor later. Ieder jaar krijg ik een overzicht van het pensioenfonds en dan zie ik wat de uitkering per maand zou zijn in een goed en minder goed scenario. Ik vind het fijn om dat inzicht te hebben.”

Hoe ziet jouw huishoudboekje er over 5 jaar uit?

“Ik hoop dat ik dan een beter betaalde baan heb. Misschien kunnen we wel samen een huis kopen. Dan nemen de vaste lasten toe en moeten we ook een onderhoudspotje opbouwen. Dat is het voordeel van huren: ik hoef me niet druk te maken over onderhoudskosten.”

Krijg inzicht in jouw eigen financiën

Wat als er ondertussen iets gebeurt? Stel je gaat uit elkaar, je partner sterft of je raakt arbeidsongeschikt?

“Via mijn werkgever ben ik verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Ik zou niet als zelfstandige willen werken, er zijn zoveel risico’s om rekening mee te houden. Op de korte termijn kun je er meer geld mee verdienen. Maar op de lange termijn, moet je nadenken over pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheid.

Echt gevolgen heeft het niet als we uit elkaar gaan. We zijn pas gaan samenwonen. We hebben wel uitgesproken om allebei een eigen en een gezamenlijke bankrekening te hebben. Ik vind dat we allebei de beschikking moeten houden over ons eigen geld. Zo kocht hij laatst een Xbox van € 500. Dat vond ik veel te veel geld. Maar achteraf maak ik er ook gebruik van.”

Oproep

Vliegt bij jou het geld de deur uit of spaar je voor iets bijzonders? Durf jij over geld te praten en ben je jonger dan 38 jaar? Stuur dan een e-mail naar ingesprekmet@abp.nl. Wie weet nemen we contact met jou op voor een interview.