• Contact
berend bulang met horloges aan zijn vingers

‘Ik hou van de romantiek rondom vintage horloges’

Week van het geld
30 maart 2023

‘Bedwing de bling’ is dit jaar het thema van de Week van het geld. Student Berend Bulang (22) trekt zich daar niks van aan. Hij verzamelt vintage horloges. Wij gingen met hem in gesprek over zijn kostbare hobby. “Het is fijn om te weten dat ik mijn geld veilig besteed.”

Vintage horloges zijn mechanische horloges van hoge kwaliteit die tientallen jaren oud zijn. Zijn liefde voor deze horloges heeft Berend Bulang overgenomen van zijn vader. Die verzamelde vroeger al meubels, vulpennen en horloges uit het verleden. “Ik ben vanaf mijn 6e met hem meegegaan naar beurzen voor vintage horloges”, vertelt Bulang. “Dat deed ik uit liefhebberij, niet omdat het moest. Mijn broer en zus delen die liefde niet. Mijn vader heeft altijd veel passie gehad voor de schoonheid van vintage voorwerpen. 20 jaar geleden is hij een blog gestart over vintage horloges. Die blog is binnen de vintage horlogewereld heel bekend. In 2012 is hij een bedrijf begonnen dat vintage voorwerpen verkoopt. Dat loopt heel goed en ik werk daar inmiddels ook naast mijn studie commerciële economie.”

Geen status en ‘bling’

“Ik verzamel vintage horloges, omdat ik er een emotionele binding mee heb”, vervolgt Bulang. “Vanwege het verhaal dat achter een horloge zit, het ontwerp en de iconen uit het verleden die het model gedragen hebben. Eigenlijk de hele romantiek eromheen. Moderne horloges zijn erg gefocust op status, op ‘bling’. Ik vind dat niet mooi. Ik hou van horloges met diepgang, met een verhaal. Met name de vintage Rolex-horloges hebben dat. Zo is de Rolex Submariner ooit ontworpen als hulpmiddel voor duikers en militairen.  Zij gebruikten dat horloge om te overleven onder water. Het is een fantastisch gevoel om een horloge uit de jaren ‘70 te dragen, waarmee een duiker ontdekkingstochten onder water heeft gemaakt.”

berend bulang met horloges aan zijn pols

3 jaar alles opzij zetten

Het is geen verrassing dat het favoriete horloge van Bulang een vintage Rolex is. “Op mijn 13e mocht ik bij speciale gelegenheden een Rolex Datejust van mijn vader dragen. Toen ik 18 werd, kreeg ik dat horloge cadeau. Het heeft dus al bijna 10 jaar geschiedenis bij mij.” In 2020 kocht Bulang zijn eerste vintage horloge. Ook dat was een Rolex Datejust, maar met een andere wijzerplaat. “Ik werkte toen nog bij de lokale pizzeria en heb alles wat ik verdiende opzijgezet. Na 3 jaar had ik de benodigde € 4.500 bij elkaar.

Inmiddels heb ik 4 vintage horloges: 3 Rolexen en een Audemars Piguet. Daarnaast heb ik een moderne Patek Philippe uit 2008. Die draag ik het liefst, omdat deze heel comfortabel zit.” Het mooiste vintage horloge op de markt is volgens Bulang de Rolex Daytona. “En dan de 4-cijferige modellen met plexiglas. Dat is het meest iconische horloge dat er is. Het model werd vroeger gedragen door acteur Paul Newman. Zijn horloge is in 2019 geveild voor maar liefst € 17 miljoen.”

Geld veilig besteden

Bulang heeft voor nu geen financieel doel met zijn verzameling horloges. “Voor mij is het pure liefhebberij. Maar het is wél fijn om te weten dat ik mijn geld veilig besteed. Geld op de bank zetten, heeft weinig zin. Daar krijg je geen of nauwelijks rente op. Vintage horloges behouden hun waarde of stijgen in waarde, afhankelijk van het merk en het model. Er zijn modellen die jaarlijks 6 tot 10% meer waard worden. In coronatijd heb ik 2 vrienden geadviseerd om een bepaalde vintage Rolex te kopen. Die exemplaren zijn inmiddels € 1.500 in waarde gestegen.”

Koop niet meteen een Ferrari

De afgelopen 16 jaar heeft Bulang veel kennis opgedaan over vintage horloges. Die kennis deelt hij graag met anderen. “Mensen die hun eerste vintage horloge willen kopen, raad ik altijd aan om voor een Rolex te gaan. Binnen de stabiele vintage markt is Rolex namelijk het meest stabiele merk. Daarbij zeg ik ook altijd dat het verstandig is om klein te beginnen. Om niet meteen een horloge van € 10.000 te kopen. Het is goed om eerst de wereld van vintage horloges te leren kennen en je kennis te vergroten. Als je je eerste oldtimer koopt, ga je ook niet meteen voor een Ferrari. Verder is het goed om de handelaar van wie je wilt kopen, goed te bestuderen. Ziet de website betrouwbaar uit? Zijn de recensies goed? Verloopt het onderlinge contact soepel? Er zijn een paar bekende handelaars in Nederland die goed advies geven en hoge kwaliteit leveren.”