• Contact

ABP komt deelnemers met een arbeidsongeschiktheidspensioen tegemoet

Voorzitter Harmen van Wijnen licht besluit toe bij Omroep Max
24 maart 2023

ABP gaat wettelijke rente en mogelijk ook compensatie uitkeren aan een groep deelnemers met een arbeidsongeschiktheidspensioen. ABP stelt het belang van deelnemers voorop en denkt hiermee een passende oplossing te hebben gevonden. ABP-voorzitter Harmen van Wijnen heeft het besluit van ABP vrijdag 24 maart toegelicht in het programma Meldpunt van Omroep Max. Hiermee wordt een hoop “juridisch getouwtrek voor onze deelnemers voorkomen”, aldus Harmen van Wijnen in de uitzending.

Het gaat om een groep deelnemers die in 2019 door ABP actief zijn opgeroepen om een arbeidsongeschiktheidspensioen aan te vragen. Een deel van deze groep kreeg vervolgens alsnog het achterstallig pensioen uitgekeerd. Over die nabetaling is toen geen wettelijke rente betaald. Ook is door deze nabetaling, een deel van deze deelnemers helaas tegen hogere kosten aangelopen, zoals het wegvallen van toeslagen en een hogere inkomstenbelasting. De wettelijke rente en schade die door de nabetaling is ontstaan, worden nu door ABP aan deze groep vergoed.

ABP neemt zelf contact op met deze deelnemers

Deelnemers die hiervoor in aanmerking komen, hoeven zelf niets te doen. ABP neemt contact met hen op. Het onderzoek naar wie precies in aanmerking komt voor de compensatie loopt nog.

Nog dit jaar duidelijkheid

De vergoeding van wettelijke rente zal in het derde kwartaal worden overgemaakt. Mensen die ook een schadevergoeding ontvangen, krijgen dit in het vierde kwartaal van dit jaar op hun rekening gestort.

Lees meer over fiscale schade door nabetaling