‘AOW én pensioen is rijkdom’

100-jarige Janny van der Veen blikt tevreden vooruit
9 juni 2023

Ze heeft gewoon gezond geleefd. Janny van der Veen uit Lobith heeft geen geheim recept voor het feit dat ze eerder dit jaar de mijlpaal van 100 jaar bereikte. “Het gaat vanzelf. Al moet ik zeggen dat ik geen dag vergeet een mandarijn, appel of ander fruit te eten. En ik ben tevreden. Dat helpt vast ook.”

De echtgenoot van Janny van der Veen had een vaste baan bij de politie, eerst in Doetinchem, vervolgens in Doesburg en later in Lobith. Het salaris was in de beginjaren karig, volgens mevrouw Van der Veen. “Een arbeider verdiende in die tijd meer. Maar toen ze heel hard mensen nodig hadden bij de politie, hebben ze de salarissen opgetrokken. Dat weet ik nog heel goed.”

Ze bouwde voor zichzelf geen pensioen op

“We hadden geld genoeg”, klinkt het vanuit de stoel bij het raam waar de 100-jarige graag zit. “Alleen hadden we aan het einde van de maand dagen over. Begrijp je wat ik bedoel?”

Zelf werkte ze in een modeatelier in Doetinchem, haar geboortestad. Ze stopte met werken toen haar oudste dochter werd geboren. “Klanten konden in de winkel stof en een model uitzoeken en dan maakten wij het.” Het was een particuliere winkel en ze bouwde geen pensioen op. Daar stond Janny indertijd ook niet bij stil. Nu is ze dankbaar dat ze naast haar AOW ook pensioen ontvangt. “Het pensioen dat ik nu krijg, heeft mijn man opgebouwd.  Eerst ontving hij ouderdomspensioen. Hij overleed in november 2000. Sindsdien krijg ik nabestaandenpensioen van ABP.”

Iedere maand geld beuren

De 100-jarige ontvangt dus al ruim 20 jaar nabestaandenpensioen. “Daar ben ik dankbaar voor. Alleen AOW is veel te weinig om van te leven.”

Janny kan zich ook niet meer voorstellen hoe haar ouders na hun pensioen moesten rondkomen. Het was volgens haar financieel gezien heel krap. “Armoede eigenlijk. Vandaar dat ik denk: AOW én pensioen is rijkdom. Ik ben dankbaar."

Dagelijkse routine

Janny heeft een vast ritme. De 100-jarige staat om 8 uur op, neemt haar ontbijt, gaat met de stofdoek langs de kast (want ze houdt niet van stof op de kast). Het middageten wordt gebracht en na het eten gaat ze een half uurtje slapen. Vervolgens maakt ze een ommetje door het dorp en de natuur in de buurt, maar alleen als het niet regent. Wandelen met een rollator en een paraplu is te lastig. En Janny krijgt regelmatig bezoek. Om een uur of 11 gaat ze naar bed. “En als het niet lukt om te slapen dan ga ik weer uit bed om melk te drinken en tv te kijken.”

Echte rijkdom

Haar 100-ste verjaardag vierde ze met haar kinderen en kleinkinderen, vult haar kleindochter Hilde aan. “Mijn moeder is helaas overleden. Mijn oma heeft nog 3 dochters, 10 kleinkinderen én achterkleinkinderen.”

De burgemeester kwam langs voor haar verjaardag, vanwege de mijlpaal die Janny bereikte. En van ABP ontving ze een bos bloemen. Op de opmerking dat we steeds meer 100-jarigen tellen in Nederland, zegt Janny: “Het moet niet gekker worden! Anders kunnen de pensioenfondsen het niet meer betalen.”

En ook al is ze blij met haar AOW en haar pensioen, het is volgens Janny pas echt rijkdom als je gezond bent en een fijne familie hebt. “Want wat heb ik aan een goed pensioen als ik ziek ben? Gezond zijn is alles. Ik ben blij zolang ik kan lopen en mijn dagelijkse ommetje kan maken. ’s Middags wandelen in de natuur, dat is voor mij het hoogtepunt van de dag. Los van de bezoekjes van familie natuurlijk.”