‘Het gaat om een stukje bewustwording’

ABP op onderwijsbeurs NOT
30 januari 2023

Na 4 jaar was het eindelijk weer zover. Leraren en docenten en zelfs studenten en gepensioneerden uit de onderwijssector: ze waren er allemaal afgelopen week tijdens de 5 dagen durende Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in Utrecht. Ook ABP was er met een stand.

‘Draai je toekomst’ staat boven het rad met thema’s in de stand van ABP. Bezoekers van de beurs krijgen een uitnodiging om er een draai aan geven. Vervolgens krijgen ze een vraag voorgeschoteld over het onderwerp waar de wijzer stopt: arbeidsongeschiktheid, nieuwe baan, overlijden of trouwen en samenwonen. Een student geeft een draai aan het rad. De wijzer stopt bij overlijden. “Kan ik niet een vraag krijgen over het thema nieuwe baan?”

Wat het thema en de vraag ook is, het doel is (toekomstige) ABP-deelnemers meer bewust te maken dat levensgebeurtenissen ook van invloed zijn op hun pensioen. Tijdens de 5 beursdagen waren dagelijks 6 pensioenvoorlichters aanwezig. Deelnemers konden zich spontaan aanmelden om hun pensioenvragen voor te leggen.  Maar veel deelnemers hadden zich al vooraf aangemeld om in gesprek te gaan met een pensioenvoorlichter.

Eerder stoppen met werken

De meeste vragen gingen over eerder stoppen met werken. “Maar ook de vraag over langer doorwerken na AOW kwam regelmatig voorbij”, vertelt pensioenvoorlichter Fred Lardinois. “Belangrijk punt is dan of de werkgever dit toestaat. Zo ja, dan is de keuze: pensioen opnemen en (gedeeltelijk) doorwerken zien als bijverdienste. Het gevolg kan dan wel zijn dat deze deelnemers in een hogere belastingschijf komen. Een andere mogelijkheid is pensioen uitstellen tot het moment dat ze het echt nodig hebben.”

Bijverdienen na uw pensioen

Ook kreeg Fred vragen over de mogelijkheid om bij te verdienen – bijvoorbeeld als invalkracht op een school. “De fiscus legt alleen beperkingen op als iemand ervoor kiest om meer dan 5 jaar vòòr zijn AOW-leeftijd met pensioen te gaan. Er is alle ruimte om bij te verdienen als iemand binnen 5 jaar voor zijn AOW-leeftijd met pensioen gaat.”

Wat maakt je gelukkig

Pensioenvoorlichter Anneke Notermans kwam bij het rad met pensioenthema’s in gesprek met een vrouw die overwoog om juist eerder te stoppen met werken omdat ze strubbelingen had op haar werk. “Ze vroeg of ik tijd voor haar had. Vervolgens heb ik haar ter plekke meer kunnen vertellen wat de mogelijkheden voor haar zijn. En wat de financiële consequenties zijn als ze eerder stopt met werken. Daar hebben we mooie tools voor in de MijnABP-omgeving. Maar het ging er in het gesprek ook over wat haar gelukkig maakt. Er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Docenten zijn hard nodig. Dus wellicht zijn er ook mogelijkheden voor haar op een andere plek.”

Er gaat niets boven vrijheid

Emoties kwamen ook om de hoek kijken bij andere gesprekken. Pensioenvoorlichter Frank Aerts raakte in gesprek met een ABP-deelnemer wiens partner enkele jaren geleden was overleden. Haar partner had haar een goed pensioen nagelaten. “Maar realiseerde zich na het overlijden ook hoe vergankelijk het leven is. Ze bedacht vervolgens dat ze eerder met pensioen wilde. Ze wilde nog wel blijven werken. Maar op haar momenten. En met pensioen gaan op haar 60e zou betekenen dat dat ze tot haar AOW-leeftijd niet meer mag werken. Dat is immers meer dan 5 jaar voordat die AOW gaat ontvangen.”

“Doordat haar echtgenoot haar goed had achtergelaten, kon ze haar pensioen 2,5 jaar uitstellen. Zodoende lukte het haar om haar werkzaamheden te combineren met haar vrijetijdsdoelstellingen. Wat ik haar kon meegeven was dat dat ze vanaf haar 62,5 zonder belemmeringen met pensioen kan gaan. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk het nabestaandenpensioen is. En dat langer doorwerken wel een beter pensioen oplevert, maar dat er niets boven vrijheid gaat. Ook al moet het wel betaalbaar blijven.”

Gesprekken aanknopen bij het rad

Ook jongere deelnemers kwamen af en toe met vragen voor de ABP-pensioenvoorlichters. Zoals een deelneemster die een sabbatical van 6 maanden wil opnemen. “De pensioenopbouw loopt dan gewoon door. Maar er is wel een grote kans dat de werkgever het werkgeversdeel van de pensioenpremie op deze deelnemer zal verhalen.”

Isabel Soons van ABP was vliegende keep tijdens één van de beursdagen. Ze knoopte bij het rad gesprekken aan met deelnemers en andere voorbijgangers. Ook zzp’ers en studenten. “Ik sprak met zzp’ers die eerder pensioen hebben opgebouwd bij ABP. Ik heb ze erop kunnen wijzen dat ze in de tussenperiode gewoon kunnen doorsparen voor hun pensioen bij ABP. Ze moeten wel een stukje pensioen hebben staan bij ABP.”

‘Dik tevreden over mijn pensioen’

Advies over zijn pensioen heeft de 85-jarige Henk Griffioen niet nodig. Ruim 40 jaar werkte hij in het onderwijs en ging toen hij begin 60 was met pensioen. Dat hij rondwandelt op de beurs komt, omdat hij wil weten wat er nu speelt in het onderwijs. En hij komt ook voor de gezelligheid. De 85-jarige komt even buurten in de ABP-stand. Hij geniet van een kop koffie en een praatje. “Ik ben dik tevreden over mijn pensioen.”