• Contact

ABP documentaire ‘Ontmoetingen’ genomineerd

Film over 100 jaar pensioen in Nederland kanshebber Gouden Reiger
10 februari 2023

10 generaties maken in de documentaire ‘Ontmoetingen’ een roadtrip door Nederland. Deze documentaire, vorig jaar gemaakt om te vieren dat ABP 100 jaar bestaat, is genomineerd voor de Gouden Reiger. Dit is een prijs voor creatieve en verrassende films die zijn gemaakt voor organisaties. Commercials zijn uitgesloten van deze prijs.

Ontmoetingen gaat over inspirerende gesprekken tussen verschillende generaties over het Nederland van straks. Harmen van Wijnen, voorzitter uitvoerend bestuur van ABP is blij met de nominatie.

“Terecht wat mij betreft dat deze bijzondere road movie ook door de jury mooi wordt gevonden. Het is mooi tijdsdocument dat laat zien dat we met zijn allen – met alle generaties - voor grote uitdagingen staan. Maar ook dat we die samen het hoofd kunnen en willen bieden. Als grootste pensioenfonds van Nederland zetten we ons in voor een goed pensioen voor iedereen. Dat kan alleen als we pensioen blijven zien als iets dat we samen regelen. Belangrijk dat we daarbij niet alleen denken aan onszelf, maar ook aan de generaties die na ons komen.”

Verhaal voor pensioenopbouwers en pensioengenieters

Regisseur Sander Ligthart zei hier vorig jaar tijdens de première over: “Mijn idee was dan ook om kijkers inspiratie te geven over duurzaamheid, welzijn en kansengelijkheid. Ze een verhaal te vertellen dat pensioenopbouwers en pensioengenieters, mensen met een hart voor onderwijs, wetenschap, defensie en politiek, anders laat kijken.”

Wat de documentaire ook bijzonder maakt is de plek. De verschillende generaties delen hun verhaal in een gele Amerikaanse schoolbus die door Nederland reist. Alle deelnemers zijn geboren in een ander decennium. De jongste deelnemer is de 10-jarige basisschoolleerling Roxanne. Zij vertelt over haar passie voor de natuur.

De oudste deelnemer aan de documentaire is oud-politicus en kinderboekenschrijven Jan Terlouw. Hij zegt in de film over het verdwijnen van de biodiversiteit.  “We zijn bezig de natuur als slaaf te behandelen in plaats van als vriend.” Maar hij blijft hoopvol: “Als je geen hoop hebt, is er geen toekomst.”

Perspectief voor de komende 100 jaar

De documentaire duurt iets langer dan een uur. De 10 generaties geven een terugblik en kijken vooruit. Hoe ging ons land de afgelopen 100 jaar om met duurzaamheid, welzijn en gelijke kansen voor iedereen? Wat gebeurt er nu en wat is het perspectief op de komende 100 jaar? Ligthart: “De grootste uitdaging was om de kijker nieuwe perspectieven en meningen te laten zien.”

Prijsuitreiking

De uitreiking van de prijs is op 9 maart in Utrecht tijdens de Avond van de Opdrachtfilm. De documentaire van ABP dingt mee in de categorie creatief en innovatief. Er zijn nog 6 andere films die in de laatste ronde meedingen naar deze prijs.