Pensioen3Daagse: wat moet u niet vergeten als u een nieuwe baan krijgt?

3 november 2022

Later goed geregeld? Check het nu! Dat is het thema van de Pensioen3Daagse dit jaar. Daarom geven we u elke dag een tip om uw pensioen zo goed mogelijk te regelen. Vandaag ontvangt u tip 3. Deze gaat over een nieuwe baan. Krijgt u ook een nieuwe pensioenregeling? Check dan deze 3 zaken.

U krijgt een nieuwe baan

Als u een nieuwe werkgever krijgt, gaat u vaak ook pensioen opbouwen bij een ander pensioenfonds of een verzekeraar. Het pensioen dat u heeft opgebouwd, blijft bij uw oude pensioenfonds staan. Maar het ene pensioenfonds is het andere niet.

Wat kunt u doen?

Het is slim om deze 3 zaken te checken en/of te regelen:

1. Heeft u een partner?

Ga dan bij uw oude pensioenfonds na wat er gebeurt met het nabestaandenpensioen (of partnerpensioen) voor uw partner als u uit dienst gaat. Nabestaandenpensioen is een uitkering voor uw partner als u overlijdt (bekijk deze video voor meer uitleg). Sommige pensioenfondsen hebben hiervoor een verzekering afgesloten. Als u uit dienst gaat, stopt u met premie betalen. Dan vervalt ook de verzekering en krijgt uw partner dus niets als u overlijdt. U kunt dan een stukje van het pensioen voor uzelf (uw ouderdomspensioen) gebruiken om een pensioen voor uw partner te regelen voor als u overlijdt.

Bij ABP is sinds 2018 het nabestaandenpensioen een apart opgebouwd pensioen. Gaat u uit dienst? Dan blijft uw (ex-)partner recht houden op dit pensioen. Hebt u ook vóór 2018 bij ABP pensioen opgebouwd? Dan is een deel van dat pensioen ook verzekerd. In MijnABP ziet u hoeveel pensioen er voor uw partner is.

2. Woont u samen?

Meld uw partner aan bij uw nieuwe pensioenfonds. Zie de tip over samenwonen van eerder deze week.

3. Heeft u langere tijd bij uw vorige werkgever gewerkt en is uw pensioen meer dan € 520,35 bruto (in 2022) per jaar?

Dan kunt u ervoor kiezen om uw pensioen mee te nemen naar uw nieuwe pensioenfonds. Dit heet ook wel waardeoverdracht. Is uw nieuwe pensioenfonds ABP? Dan kunt u waardeoverdracht aanvragen bij ons fonds. Staat uw oude pensioen bij ABP? Dan moet u de aanvraag voor waardeoverdracht indienen bij uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar. Bekijk deze video voor meer uitleg over waardeoverdracht.

Heeft u korte tijd ergens gewerkt en is uw pensioen minder dan € 520,35 bruto per jaar? Dan hoeft u niets te doen. Uw pensioen verhuist automatisch met u mee. Is het minder dan € 2 bruto per jaar? Dan vervalt het pensioen.

Wilt u meer weten?

Hier vindt u meer informatie over wat u kunt doen voor uw pensioen als u een andere baan krijgt, na uw AOW gaat werken of als u start als zelfstandige.

Bekijk de video over waardeoverdracht