• Contact

Na druk verbreekt Japanse brouwer banden met Myanmar

20 juli 2022

De Kirin Brewery Company Ltd is niet langer actief in een Myanmarese brouwerij met banden met het militaire regime. Dit is het gevolg van aanhoudende druk van ABP en andere beleggers.

ABP is via uitvoerder APG al ruim een jaar in gesprek met het Japanse Kirin om zijn banden met het regime in Myanmar te beëindigen. Onlangs maakte Kirin bekend dat het zijn meerderheidsbelang (51 procent) in de Myanmar Brewery Ltd inderdaad heeft verkocht. Eerder slaagden we erin het Koreaanse Posco C&C ervan te overtuigen niet meer samen te werken met een aan het militaire regime gelieerd bedrijf.

ABP wil geen banden met regime Myanmar

In februari 2021 kwam het leger van Myanmar aan de macht door een gewelddadige staatsgreep. Sinds die tijd schendt een ondemocratische regering er de mensenrechten. ABP maakt zich zorgen om die situatie. We willen niet direct of via andere bedrijven beleggen in bedrijven die banden hebben met het regime. Daarom hebben we in kaart gebracht hoe we via onze beleggingen (direct of indirect) zijn verbonden aan deze regering en voeren we intensieve gesprekken over wat we van deze bedrijven verwachten.

We blijven in gesprek

Eerder dit jaar onderzocht onze uitvoerder APG 25 bedrijven op hun activiteiten in Myanmar. Met 8 hiervan blijven we intensieve gesprekken voeren om hun banden met het militaire regime te verbreken. Leveren deze gesprekken niets op, dan kan het uiteindelijk betekenen dat we ons uit die bedrijven terugtrekken.