Pensioen als u start als zzp’er

Begin klein, denk groot
22 april 2025

Het is een stap waar veel mensen even over nadenken voordat ze de sprong wagen. Beginnen als zzp'er. Waar u aan moet denken? We zetten het voor u op een rij.

Een gek idee misschien: wakker worden en vanaf dat moment zelf volledig aan het roer staan. Alleen nog maar úw ritme, úw keuzes, úw agenda. Dat betekent dat de financiële beslissingen, waaronder uw pensioen, ook in uw handen liggen.

Wat verandert er als u zzp’er wordt?

Voor de een betekent werken als zelfstandige direct rust, voor de ander brengt het ook gezonde spanning met zich mee. En dat is logisch, zeker in het begin is het zoeken. Waar begin ik? Doe ik het goed? Wat als er even geen opdrachten zijn? Hoe vaker u bepaalde situaties meemaakt, hoe makkelijker het wordt om hiermee om te gaan of beslissingen te nemen.

"Ik werk nu deels in loondienst, deels als zzp’er, en heb het beste van twee werelden"

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor beide werelden. Maud Schenk-Hermans (46 jaar) combineert werken in loondienst met een reeks van activiteiten als zelfstandige. Ze is raadslid, columnist, mede-eigenaar van een B&B, trouwambtenaar, vrijwilliger bij een noodopvang voor asielzoekers én ze is in loondienst als projectleider bij een gemeente.

“Het werk als zelfstandige past beter bij mijn persoonlijkheid. Ik ervaar meer vrijheid om te zijn wie ik ben en dat is heel prettig.”

> Lees het ervaringsverhaal van Maud


 

Wat gebeurt er met uw pensioen bij ABP?

Wat veel mensen niet weten: zodra u stopt bij de overheid of in het onderwijs, stopt ook uw pensioenopbouw bij ABP. Tenzij u daar iets aan doet. Want ja, als u zzp’er wordt of ergens anders gaat werken, bouwt u niet automatisch meer pensioen op bij ABP.

Dat kán gevolgen hebben voor later.  

  • Uw pensioeninkomen valt lager uit dan verwacht.

  • Uw partner krijgt mogelijk minder of geen nabestaandenpensioen.

Gelukkig zijn er opties. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw pensioenopbouw bij ABP vrijwillig voort te zetten. Als zelfstandige mag dat zelfs tot tien jaar lang. U moet daarbij wel winst uit onderneming hebben in de zin van artikel 3.8 van de Wet Inkomstenbelasting 2001. 

Let op: u moet dit binnen 9 maanden na uw overstap aanvragen. Daarna kan het niet meer. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere manier van sparen voor uw pensioen. 

Een versnipperde of weinig pensioenopbouw

Als je begint als freelancer is het wel belangrijk om te denken aan je pensioenopbouw. Egbert komt straks, als hij stopt met werken, uit op 13 jaar pensioenopbouw. De docent automatisering aan een ROC in Limburg heeft daarnaast een eigen bedrijf en werkte eerder onder andere als uitzendkracht. Ook zijn vrouw Johanna heeft niet zo veel pensioen opgebouwd bij een pensioenfonds, omdat ze – vooral de laatste jaren – veel interim klussen heeft gedaan. Toch zien ze de periode na hun pensionering positief tegemoet. Ze hebben geld opzijgelegd en namen een financieel adviseur in de arm.

“Zorg dat je een alternatief hebt en dat je je spaargeld veilig hebt belegd. Voor de lange termijn.”

> Lees het ervaringsverhaal van Egbert


 

Wat kunt u doen om uw pensioen goed te regelen als zelfstandige?

Om goed voorbereid te zijn, kunt u het beste stapsgewijs aan de slag gaan: 

  1. Krijg inzicht in hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd 
    Bekijk via MijnABP hoeveel pensioen u bij ons heeft opgebouwd. Wilt u het totaaloverzicht van alle pensioenfondsen? Kijk dan op mijnpensioenoverzicht.nl.
  2. Bepaal wat u later nodig heeft
    Weet u al wat uw wensen zijn voor later? Als u een beeld heeft van het bedrag dat u straks nodig denkt te hebben, kunt u daar naartoe werken. 
  3. Kies een manier van sparen die bij u past
    Er zijn verschillende manieren om pensioen op te bouwen als zelfstandige. Wat bij u past, hangt af van uw situatie en wensen. U kunt vrijwillige voortzetting overwegen of kiezen voor een andere optie. Een financieel adviseur kan u helpen om keuzes te maken.
  4. Bepaal hoeveel u maandelijks kunt missen  
    Maak van pensioen een vast onderdeel van uw maandelijkse uitgaven. Ook kleine bedragen maken op de lange termijn verschil.

    Kiest u voor de vrijwillige voortzetting? Dan staat het bedrag vast. 

Begin liever vandaag dan morgen. Door nu al iets opzij te zetten, legt u een stevig fundament voor later. Elke bijdrage, hoe klein ook, helpt u op weg naar een toekomst waarin u zelf de regie houdt.