‘Ik ben laat begonnen met het opbouwen van pensioen’

Een versnipperde of weinig pensioenopbouw: Hoe verder?
8 augustus 2022

Egbert komt straks, als hij stopt met werken, uit op 13 jaar pensioenopbouw. De docent automatisering aan een ROC in Limburg heeft daarnaast een eigen bedrijf en werkte eerder onder andere als uitzendkracht. Ook zijn vrouw Johanna heeft niet zo veel pensioen opgebouwd bij een pensioenfonds, omdat ze – vooral de laatste jaren – veel interim klussen heeft gedaan. Toch zien ze de periode na hun pensionering positief tegemoet. Ze hebben geld opzijgelegd en namen een financieel adviseur in de arm.

De 2 60-tigers leerden elkaar kennen tijdens de lerarenopleiding op de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Johanna liet zich na die opleiding meteen omscholen tot secretaresse, want er was indertijd een overschot aan docenten. Ook Egbert lukte het om deze reden niet om als docent aan de slag te gaan. Hij volgde daarom nog een logistieke opleiding. Egbert liep stage bij ABP en werkte vervolgens als uitzendkracht in diverse functies: automatisering en logistiek. “Dit betekende weinig pensioenopbouw. Dat vond ik echt jammer.”

Eigen bedrijf

Egbert werkte vervolgens ook een paar jaar voor een 2-tal ICT-bedrijven. Toen hij als gevolg van een faillissement zijn baan verloor, besloot hij zijn kennis als trainer in te zetten door een eigen bedrijf te starten. Hij werd zzp’er. Dit betekende wederom geen pensioenopbouw. “Mijn ouders hadden ook een eigen zaak en zo kreeg ik van huis uit mee dat het belangrijk is om voor je eigen pensioen te sparen.”

Egbert begon in 2001 als zzp’er. In 2008 begon hij als uitzendkracht bij een Mbo-opleiding en 1,5 jaar later werd dit omgezet in een zzp-contract. In 2014 kreeg Egbert een vast contract bij deze Mbo-opleiding als docent. Maar hij deed tussendoor ook andere opdrachten als zzp’er. “Ik had dus af en toe meerdere petten op.”

Zodra hij in 2014 in vaste dienst kwam, begon zijn pensioenopbouw bij ABP. “Ik ben dus laat begonnen met het opbouwen van pensioen. Dan weet je dat het niet zoveel is dat je spaart bij het fonds. Maar gelukkig is het huis afbetaald. Dit betekent minder vaste lasten.”

 

Interimbanen

Johanna werkte de eerste jaren als officemanager en maakte al snel de overstap richting marketing en communicatie. Ze heeft door de jaren heen bij 5 pensioenfondsen een beetje pensioen opgebouwd. Noodgedwongen nam ze (vooral sinds 2015) interim klussen voor haar rekening: onder andere bij de Provincie Limburg en een paar Limburgse gemeenten. “Als je boven een bepaalde leeftijd komt, is het lastiger om een vaste baan te vinden. Vaak val ik in tijdens een zwangerschapsverlof.”

Johanna heeft er even over gedacht om de verschillende pensioenpotjes samen te voegen. Maar het is er niet van gekomen om de gevolgen van waardeoverdracht voor haar pensioen onder de loep te nemen en een goede afweging te maken. Dus koos ze toch niet voor waardeoverdracht.

 

Beleggen voor de lange termijn

Ze zijn niet bezorgd over hun financiële situatie op hun oude dag en geven wat tips. “Zorg dat je een alternatief hebt en dat je je spaargeld veilig hebt belegd. Voor de lange termijn.” Egbert en Johanna hebben door de jaren heen voldoende opzijgelegd. Hun liefhebberij is het verzamelen van antiek. “We gaan veilingen af. Dat is een mooie investering en daarnaast zit ons geld in stenen, ons huis.”

Ook hebben ze eerder al een financieel adviseur in de arm genomen die heeft meegekeken hoe ze het beste voor hun oude dag konden sparen. En de porties pensioen die Johanna heeft opgebouwd en het stuk pensioen van Egbert bij ABP is gewoon extra.

Tips

Check uw pensioen

Wilt u weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij verschillende werkgevers? Log in op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vindt u een overzicht van uw opgebouwde pensioen en AOW.

Is waardeoverdracht iets voor u?

U kunt pensioen dat u bij verschillende pensioenfondsen heeft opgebouwd meenemen naar het pensioenfonds waar u nu pensioen opbouwt via uw werkgever. Dat heet waardeoverdracht. Dan heeft u al uw pensioen overzichtelijk bij elkaar. Waardeoverdracht moet u zelf aanvragen bij uw nieuwe pensioenfonds. Bekijk de video Wat is waardeoverdracht (abp.nl) via de button onderaan de tekst

Klein pensioen gaat automatisch met u mee

Heeft u korte tijd via een werkgever pensioen opgebouwd? Dan kan het zijn dat u een klein pensioen hebt. Dat is een pensioen van op dit moment € 520 bruto per jaar. Veel pensioenuitvoerders dragen zo’n klein pensioen automatisch over aan uw nieuwe pensioenfonds.

Mist u pensioen?

Dan kan het zijn dat u eerder het pensioen in één keer uitbetaald heeft gekregen. Tot 1 januari 2018 mochten pensioenfondsen een klein pensioen ‘afkopen’. Oud-deelnemers ontvingen de waarde van dit pensioen in één keer. Heeft u zo’n pensioenbedrag in één keer ontvangen op uw bankrekening? Dan is er geen pensioen meer voor u bij dat pensioenfonds.