Eric: “De politiek heeft ervoor gekozen om de lichtere politietaken bij andere instanties neer te leggen, zoals de boa’s bij gemeenten. Daardoor ligt nu de focus van de politie op de zwaardere taken. Je ziet een toename van collega’s met Post Traumatische Stress (PTSS).”
“De veranderingen in de maatschappij zijn ook groot. De criminaliteit daalt. Maar de onderwereld is nu veel meer dan vroeger verweven met de bovenwereld. Verder speelt het verlies van vertrouwen in de politie een rol. Burgers zijn mondiger en soms ook brutaler. We moeten de grenzen duidelijk aangeven: tot hiér gaat je recht om je mening te uiten of te demonstreren.”
“Als het fout gaat, zijn het dus de politiemensen die de eerste klappen vangen. Van ME in de frontlinie bij een demonstratie tot bedreigingen van je gezin aan toe. Vroeger woonde je in de gemeente waar je werkte. Ik heb me toen nooit onveilig gevoeld, terwijl iedereen wist waar ik met mijn gezin woonde.”
Maritio: “Het is door social media ook makkelijker geworden om je frustraties te uiten. Via Twitter kun je een bericht aan Rutte sturen. Vroeger moest je daarvoor een brief posten of bellen. Omgekeerd kan het ook positief uitpakken. Bij de Eindhovense rellen in januari 2021 ontving ik spontaan beelden via Instagram, omdat mensen vol afschuw waren van wat er gebeurd was.”
“De sfeer was anders in coronatijd. Burgers lieten zich niet wegjagen. Raddraaiers zien het moment aankomen van ‘nu moet je aan de kant gaan’. Tijdens corona kreeg je discussie: ‘Ik mag hier toch staan, waarom houden jullie me tegen?’ De ME heeft maandenlang overuren gemaakt. Er is een zwaar beroep gedaan op de flexibiliteit van mensen.”