“De geboorte van 1 baby en 2 ouders”

Stan Banach kijkt op Vaderdag terug op zijn eerste jaar vaderschap

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 16 juni 2022

17 juni 2022

Op 1 mei 2021 werden Stan en zijn vrouw Edmée voor het eerst ouders. Lukas had bij de geboorte al een volle haarbos. Stan vertelt over de leuke en uitdagende taken die horen bij het vaderschap. Hoe gaat hij om met het geboorteverlof en het aanvullend ouderschapsverlof waar vaders recht op hebben?

Stan is nu ruim 1 jaar vader. Hij ervaart het vaderschap als ‘hartstikke leuk’ en geniet volop van de ontwikkeling die Lukas doormaakt. “Ik zie hoe een klein hoopje mens, steeds groter wordt. Hoe meer tijd ik bij Lukas ben, hoe meer ik hem zie ontwikkelen. Als baby schreeuwde hij om eten of lachte hij. Nu is er meer interactie en wil Lukas ontdekken en spelen.”

Voor het eerst gras aanraken

Stan geniet van de kleine dingen die het vaderschap hem laten zien. Bijvoorbeeld toen Lukas voor het eerst gras met zijn handen aanraakte en vervolgens met zijn voeten. Of toen hij ineens naar lopend kraanwater begon te grijpen. En ook op het moment dat Lukas ineens een blokkenstapel bouwde.

“Volwassenen hebben deze ervaringen al. Daarom zijn veel handelingen logisch en normaal, maar kinderen die moeten dit nog ontdekken. Ik vind het mooi om de nieuwsgierigheid en de wil om te ontdekken bij Lukas te zien.”

‘Er worden naast 1 baby ook 2 ouders geboren’

Stan nam na de geboorte van zijn zoon 6 weken verlof op. Een deel was geboorteverlof en daarbovenop aanvullende ouderschapsverlof. “Ik wist voor de geboorte dat 6 weken verlof niet 6 weken vakantie betekende. Er verandert zoveel als je een kind krijgt, daar moet je aan wennen. Je levensstijl is totaal anders. Ook moeten jij en je kindje aan elkaar wennen. Er worden naast 1 baby, óók 2 ouders geboren.”

Lukas werd in coronatijd geboren. Op dat moment werkte Stan al ruim 1 jaar vanuit huis. “Dat maakte het makkelijk om na 6 weken weer aan het werk te gaan. Ik hoefde het huis niet uit, want ik zat achter mijn laptop op de werkkamer. Wanneer nodig kon ik bijspringen. En in de pauze kon ik gewoon naar beneden en samen zijn met Lukas en Edmée.”

Stan: “Als ik niet had kunnen thuiswerken, zou ik van 8 tot 18 uur buiten de deur zijn geweest. Dan zou de overgang van geboorteverlof naar weer werken zwaar zijn geweest. Want we zorgden 6 weken samen voor Lukas en verdeelden de taken. Dan zou Edmée er tijdens de rest van haar geboorteverlof ineens alleen voor staan. Thuiswerken met een baby heb ik als heel positief ervaren.”

‘Lukas bepaalt of we goed slapen’

De geboorte van een baby is een grote levensgebeurtenis. Ineens ben je verantwoordelijk voor een kindje dat volledig afhankelijk is van je. Stan merkt op dat het bepalen van zijn eigen agenda tegenwoordig niet meer zo makkelijk gaat.

“Er is een baby is ons leven gekomen waar we continue rekening mee houden. Lukas bepaalt of we goed slapen en hoe laat we opstaan. Ook wanneer ik besluit om eerder naar bed te gaan om wat slaap in te halen, dan bepaalt Lukas of dat lukt. Als hij een onrustige nacht heeft, dan heb ik dat ook. Spontaan iets gaan doen, zonder de opvang goed te regelen, dat gaat niet. Ik merk nu hoe afhankelijk een baby is van zijn ouders.”

Sinds de geboorte van Lukas stemmen Stan en Edmée hun agenda’s meer op elkaar af. “We communiceren beter met elkaar sinds we ouders zijn. Mijn advies is om als ouder zeker ook je eigen momenten van rust en ontspanning te zoeken. Natuurlijk wel in overleg met de ander.”

Ouderschapsverlof opnemen

Stan maakt gebruik van de ouderschapsregeling bij zijn werkgever Rijkswaterstaat waarbij hij wekelijks 8 uur ouderschapsverlof opneemt. Zodoende heeft hij op vrijdag een vrije dag oftewel een papadag.

“Ouderschapsverlof opnemen dat zou ik iedereen aanraden. Ja, ik leverde een stukje salaris in. En niet  iedereen kan het geld missen. Maar ik ben van mening dat niet alles om geld draait. De tijd die je spendeert aan de kleine, neemt niemand je meer af. Voor mij zijn alle clichés waar: het ouderschap is het echt helemaal waard.”

Minder goed bereikbaar op papadag

Op vrijdag maakt Stan gebruik van ouderschapsverlof en zorgt voor Lukas. Hij probeert dan zo min mogelijk over het werk na te denken. In het begin belden collega’s Stan nog wel eens op met een vraag. Maar dan zei Stan heel resoluut: ‘Het is papadag, maandag ben ik weer bereikbaar’.

Stan staat op wanneer Lukas wakker wordt. Dat is altijd vroeg genoeg om samen ’mama’ uit te zwaaien voor haar werkdag. Nadat papa en zoon aangekleed zijn, gaan ze wandelen, op bezoek bij familie of komen anderen op de koffie. “Geen papadag is hetzelfde en dat is fijn. Ik ben die dag met hem bezig en pas mij aan Lukas aan. Inmiddels begint mijn weekend al op donderdag en ervaar ik papadag als een vrije dag.”

Ook interessant voor u