De 5 belangrijkste pensioenvragen bij uw sollicitatie

Stel ze aan uw nieuwe werkgever
17 juni 2022

Op dit moment zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Gaat u solliciteren en wisselt u van werkgever? Dan wisselt u vaak ook van pensioenfonds. Vergeet daarom niet deze 5 vragen over pensioen te stellen tijdens uw sollicitatiegesprek.

Stel: u ziet een mooie vacature, u solliciteert en u hebt de baan bíjna. Alleen dat laatste gesprek nog over arbeidsvoorwaarden. U heeft zich voorbereid met vragen over salaris, vakantiedagen en de thuiswerkplek. Maar welke vragen stelt u over die andere belangrijke arbeidsvoorwaarde: uw pensioen?

Automatisch meedoen

Volgens HR-adviseurs die we hierover spraken, stellen maar weinig sollicitanten vragen over pensioen. Een nieuwe werknemer doet vaak automatisch mee aan een pensioenregeling. Dat zorgt ervoor dat zij vaak denken dat het niet veel uitmaakt waar ze pensioen opbouwen.

Het ene pensioenfonds is het andere niet

Maar het ene pensioenfonds is het andere niet. En de ene pensioenregeling is ook de andere niet. Wilt u straks niet voor verrassingen staan? Stel dan deze 5 vragen. Zo krijgt u een goed beeld bij wat de nieuwe baan betekent voor uw pensioen straks.

1. Is er een pensioenregeling?

1 op de 10 werknemers bouwt geen pensioen op via zijn werkgever. Geldt dit voor uw (nieuwe) werkgever?

Deze informatie is belangrijk, omdat u straks alleen AOW van de overheid krijgt en geen aanvullend pensioen van een pensioenfonds of verzekeraar.

Onze tip: login op www.mijnpensioenoverzicht.nl en bekijk uw AOW en het pensioen dat u al heeft opgebouwd via verschillende werkgevers. Is dit genoeg? Zo niet, dan is het misschien slim om zelf te sparen voor extra pensioen via een bank of verzekeraar.

2. Hoeveel pensioenpremie gaat u betalen?

Bouwt u pensioen op? Dan betaalt u elke maand automatisch pensioenpremie. Uw werkgever trekt de premie af van uw bruto salaris en maakt het geld over aan het pensioenfonds. Ook uw werkgever betaalt premie voor uw pensioen.

Deze informatie is belangrijk als u onderhandelt over uw bruto salaris en wilt weten hoeveel geld u straks elke maand netto op uw bankrekening krijgt.

Onze tip: vraag een proefberekening aan van uw salarisstrook. Dan ziet u hoeveel euro u straks per maand betaalt voor uw pensioen.

3. Is er een nabestaandenpensioen voor uw partner?

Heeft u een partner? Check dan of er een nabestaandenpensioen (of: partnerpensioen) is geregeld voor hem of haar. En wat de voorwaarden zijn. Bent u bijvoorbeeld in het buitenland getrouwd of woont u ongehuwd samen? Dan heeft uw partner hier vaak alleen recht op als u uw partner hiervoor aanmeldt.

Deze informatie is belangrijk, omdat uw partner een nabestaandenpensioen krijgt als u overlijdt. Uw partner krijgt deze uitkering vanaf uw overlijden zolang hij of zij leeft.

Onze tip: als u van baan wisselt, kan het zijn dat de uitkering voor uw partner vervalt bij uw vorige pensioenfonds. U kunt er dan voor kiezen om bij dat pensioenfonds toch een nabestaandenpensioen voor uw partner te regelen. Dit gebeurt niet automatisch. Vraag het aan bij uw vorige pensioenfonds.

 

4. Hoeveel pensioen bouwt u op?

Dat hangt af van verschillende factoren (lees hier welke). We lichten er 2 uit: uw salaris en het opbouwpercentage. Het opbouwpercentage geeft aan hoeveel % u er elk jaar aan pensioen bij krijgt. Dit kan bij elke pensioenregeling anders zijn. De stelregel is: hoe hoger uw salaris en hoe hoger het opbouwpercentage, des te meer pensioen bouwt u op.

Deze informatie is belangrijk als u plannen heeft om straks eerder met pensioen te gaan. Als u eerder stopt met werken, bouwt u minder lang pensioen op. Daardoor is het totale opgebouwde pensioen straks lager dan wanneer u doorwerkt. Ook wordt het pensioen langer uitgekeerd als u eerder met pensioen gaat. Het bedrag dat u maandelijks aan pensioen krijgt, is daardoor lager. Gemiddeld gaat het om een daling van ongeveer 8% per jaar dat het pensioen eerder ingaat.

Onze tip: heeft u pensioen bij ABP? Log in op MijnABP. Daar ziet u wat eerder stoppen met werken betekent voor uw pensioen.

5. Hoe staat het fonds er financieel voor?

Aan de dekkingsgraad kunt u zien hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Hoe hoger het percentage, des te beter.

Deze informatie is belangrijk als u overweegt om uw pensioen over te dragen van uw oude pensioenfonds naar uw nieuwe pensioenfonds (dit heet waardeoverdracht).

Onze tip: gebruik de Pensioenvergelijker om te kijken of waardeoverdracht voor u interessant is. We hebben de informatie over de pensioenregeling van ABP al voor u ingevuld.