Met verantwoord landgebruik verwacht ABP dat het tij kan worden gekeerd. ABP belegt 6 miljard euro in land- en bosbouw. Indirect wordt nog eens 9 miljard euro in de voedsel gerelateerde industrie en -detailhandel geïnvesteerd. Dat geeft volgens Peppelenbos de mogelijkheid om belangrijke thema’s aan te kaarten die van invloed zijn op het verantwoord landgebruik, zoals bijvoorbeeld voedselverspilling en vermindering van de vleesconsumptie.
“We stimuleren de grote voedselbedrijven om de ketenpartijen (handelaren, boeren) waarmee ze samenwerken aan te sporen tot duurzaam landgebruik. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat boeren die ontbossen op een zwarte lijst terecht komen. Tegelijkertijd moet je boeren ook de juiste financiële prikkels geven om zich in te zetten voor duurzaam landgebruik.”
Het gesprek voeren met grote voedselbedrijven werpt zijn vruchten af, constateert Peppelenbos. Zo kondigde Nestlé vorige week aan dat het zijn duurzaamheidsdoelstellingen verder gaat aanscherpen om te komen tot een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2050. Op het gebied van landbouw intensiveert het voedingsbedrijf zijn programma’s van landherstel, herbebossing en verduurzaming van de veestapel. Binnen Climate Action 100+ is APG namens ABP gesprekspartner geweest bij de totstandkoming van deze nieuwe ambities van Nestlé.