windmolens op noordzee

Noordzeker: ABP in zee met eerste partner

13 januari 2023

We hebben de ambitie om direct te investeren in windenergie van de Noordzee. Daarom kondigde ABP onlangs aan Noordzeker op te hebben gericht: een samenwerkingsverband dat zal inschrijven op de aanbesteding van de Nederlandse regering voor windenergie op zee. ABP wil via het samenwerkingsverband met verschillende partners windmolenparken bouwen. De eerste partner met wie we in zee gaan is nu bekend: het Schotse SSE Renewables.

 

SSE Renewables is een van de grotere duurzame energiespelers en eigenaar en exploitant van hernieuwbare energie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het bedrijf wil zijn aandeel hernieuwbare energie in de komende jaren verdubbelen. Dominique Dijkhuis, bestuurder beleggingen ABP: “SSE Renewables is in het bijzonder gespecialiseerd op het terrein van ecologie en bekijkt voor ieder project ook specifiek naar wat er precies speelt op locatie waar het actief is. Bovendien heeft het bedrijf de ambitie om hierin de komende tijd aan de weg te timmeren. Net zoals wij. We kijken daarom zeer uit naar deze samenwerking.”

Zorgen voor een goed rendement

ABP wil samen met SSE Renewables bijdragen aan plannen van de Nederlandse regering om rond 2030 ongeveer 21 gigawatt aan energie via wind op zee te realiseren. Dit is ongeveer 75% van het huidige elektriciteitsverbruik in Nederland. Dit willen ABP en het bedrijf dit niet alleen doen. We zoeken daarbij de samenwerking met de energiesector, kennisinstituten, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid. Het doel is windmolens neer te zetten met oog voor biodiversiteit, maar ook om de afhankelijkheid van buitenlandse energieleveranciers te verminderen en betere betaalbaarheid van energie. Door zo vroeg in een windmolenproject te stappen kan ABP bovendien zorgen voor een langjarig, goed en stabiel rendement voor de pensioendeelnemers opleveren.