Geldzaken met Jente

‘Het is fijn om wat achter de hand te hebben’
21 oktober 2022

Jente is 23 jaar en student rechten. Het eerste deel van haar studie voltooide ze in Utrecht en nu volgt ze een master in Amsterdam. Waar geeft zij haar geld aan uit? En wat komt er maandelijks binnen? “Ik ben altijd verstandig geweest met geld, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit wat bijzonders koop voor mezelf.”

Wie spreken we?

Naam: Jente Braanker
Leeftijd: 23 jaar
Opleiding: Net afgerond bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht en dit studiejaar begonnen aan haar master Privaatrechtelijke Rechtspraktijk aan de Universiteit van Amsterdam. Jente wil letselschadeadvocaat worden.
Bijbanen: 1 dag per week juridisch medewerker op een advocatenkantoor, wekelijks huiswerkbegeleiding aan middelbare scholieren, receptioniste (invalkracht) bij een vastgoedbelegger in Amsterdam en nu en dan op freelancebasis serveerster in de horeca
Aantal uren: 10 – 20 per week
Woonsituatie: studentenhuis in het centrum van Utrecht

Spaargeld: bijna € 2000 (zonder speciale bestemming)

“Ik heb verschillende spaarmapjes bij mijn bankrekening. Ieder met een eigen ‘bestemming’ en daar staan verschillende bedragen op als een soort buffer. Ik heb een huurmapje, een boodschappenmapje en een gecombineerd mapje voor kleding en uitjes. Zo houd ik overzicht en weet ik wat ik kan uitgeven. Ook heb ik nog een DUO-rekening waar het geld van mijn DUO studielening op komt. En daarnaast heb ik een btw-mapje waar ik het geld opzijzet voor wat ik moet afdragen aan de Belastingdienst vanwege mijn freelance inkomsten.”

asd

Totale inkomsten per maand: tussen de € 1.425 en €1.475

Bijbaan advocatenkantoor: € 450
Ouderbijdrage: € 275
Huiswerkbegeleiding: € 100
Zorgtoeslag: € 100
Lening bij DUO (studiefinanciering): € 300
Freelance klussen: onregelmatig tussen de € 200 en € 250

Totale uitgaven per maand: ruim € 1.330

Huur: € 465
Telefoon: € 30
Ziektekostenverzekering: € 155
Boodschappen: ruim € 250
Reiskosten in het weekend: € 30
Boeken en studiegeld: € 300
Kleding en uitjes: ruim €100

Ben je tevreden over je inkomsten?

“Nu ik aan mijn master ben begonnen, heb ik minder tijd om te werken. Daarom leen ik nu wel wat bij DUO om mijn studie te betalen. Ik probeer de lening wel zo laag mogelijk te houden. Verder gaat het prima zo.”

Waar geef je je geld aan uit?

“Vooral aan huur en aan boodschappen. Ik houd ervan om uitgebreid te koken en af en toe wat duurdere dingen te kopen om iets lekkers op tafel te zetten. Ik vind het moeilijker om € 100 uit te geven aan uit eten gaan dan aan iets moois kopen. Andere mensen zou het misschien pijn doen om € 200 uit te geven aan een tasje. Ik doe dat soort aankopen niet super spontaan. Maar als ik zie dat mijn ‘spaarmapje’ voor kleding en uitjes is opgelopen dan koop ik iets voor mezelf wat ik al een tijdje op het oog heb.”

Geld laten rollen of liever niet?

“Liever niet. Ik denk dat ik altijd verstandig ben geweest in de keuzes waar ik mijn geld aan uitgeef. Sommige mensen snappen misschien niet dat ik soms veel geld uitgeef aan één ding. Iets wat ik graag wil hebben.”

Spaar je?

“Hoeveel ik per maand spaar, wisselt een beetje. Als ik minder uitgeef aan boodschappen dan groeit dat potje. En als het krimpt, dan heb ik daar een buffertje voor. Ik zet nu € 50 per maand opzij, omdat ik volgend jaar ga samenwonen en van mijn studentenkamer naar een echt huisje ga. Ik wil straks wat mooie spullen kunnen kopen voor het huisje waar we gaan wonen. Ik denk dat ik geld uitgeven aan een bank of tafel niet lastig ga vinden. Dat zijn leuke dingen om te kopen.”

Beste aankoop:

“Mijn reis naar Barcelona eerder dit jaar. Ik heb daar ruim 4 maanden gewoond. Ik heb er hard voor gespaard, zodat ik daar € 1.250 per maand kon uitgeven aan huur en de rest. Mijn bachelor had ik afgerond en in het nieuwe studiejaar zou ik aan mijn master beginnen. Het was heerlijk om er even tussenuit te zijn. Ik heb leuke mensen ontmoet en genoten van het lekkere eten en deze mooie stad. Het is leuk om een keer in een ander land te wonen.”

Grootste miskoop:

“Voor mijn vertrek naar Barcelona heb ik een camera gekocht van € 170 met het idee dat ik daar veel zou gaan fotograferen. Maar ik heb uiteindelijk alle foto’s met mijn telefoon gemaakt. Het fototoestel heb ik niet gebruikt. Maar erg is dat niet. In een andere fase vind ik het misschien wel leuk om de camera te gaan gebruiken.”

Denk je wel eens na over je pensioen?

“Ik hoorde deze week dat ik voor die ene dag dat ik voor het advocatenkantoor werk al pensioen opbouw. Dus dat is mooi.”

Hoe ziet je huishoudboekje er over 5 jaar uit?

“Dan woon ik samen met mijn vriend en delen we de kosten. We hebben dan een gezamenlijke rekening en ieder een eigen rekening. We storten beiden maandelijks wat geld op de gezamenlijke rekening om de vaste lasten te betalen en boodschappen te kunnen doen. En te sparen voor vakanties en zo.”

Denk je op je oude dag een dikke boterham te eten of op een houtje te bijten?

“Ik denk een dikke boterham te kunnen eten, omdat ik goed met geld om kan gaan. Ik hoop een goede baan te hebben en pensioen op te bouwen. En als het goed is heb ik dan een koopwoning die is afbetaald, zodat mijn vaste lasten zo laag mogelijk zijn. Ik wil niet krap zitten als ik met pensioen ben.”

En wat als er ondertussen iets gebeurt? Je gaat uit elkaar, je partner gaat dood of je raakt arbeidsongeschikt?

“Ik zie op mijn werk op het advocatenkantoor – we zijn gespecialiseerd in letselschade – hoe belangrijk het is om goed verzekerd te zijn. Dus ik denk dat ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering zal gaan afsluiten. Ik denk dat ik mezelf zou indekken op die vlakken en verstandige keuzes blijf maken. Geld is niet per se wat me gelukkig maakt, maar als je het hebt is het wel gemakkelijker om een gelukkig leven te hebben.”