5 tips om extra pensioen op te bouwen

Heeft u op MijnABP gekeken wat uw pensioen wordt? En wilt u graag meer pensioen opbouwen? Bekijk dan wat u kunt doen om meer inkomen te krijgen.

1. Sparen met belastingvoordeel

Kunt u wat missen? Zet dan geld vast in een potje voor later. Dat kan een lijfrenteverzekering, een bankspaarrekening of een beleggingsrekening zijn. Een groot bedrag ineens kunt u in een koopsompolis storten. De inleg kunt u elk jaar aftrekken van uw inkomen bij uw belastingaangifte. U moet dan wel kunnen laten zien dat u een pensioentekort hebt en tussentijds niets opnemen of laten uitkeren. In dat geval hoeft u over de inleg geen inkomstenbelasting te betalen.

2. Zelf sparen of beleggen zonder belastingvoordeel

Wilt u tussentijds geld kunnen opnemen? Kies dan voor zelf sparen of beleggen. Als u spaart of belegt, dan beschikt u namelijk zelf over uw geld. Het belastingvoordeel heeft u dan niet: de inleg is niet aftrekbaar van uw inkomen voor de inkomstenbelasting. En boven een bepaald bedrag gaat u vermogensbelasting betalen. In 2023 is dit boven een spaarbedrag van € 57.000, voor fiscale partners € 114.000. Beleggen kan winstgevend zijn. Maar let op! Bij beleggen loopt u het risico alles te verliezen.

Hoeveel pensioen heeft u opgebouwd?

3. Hypotheek aflossen of overwaarde opeten

Heeft u een eigen huis met een hypotheek? Kijk goed naar de voorwaarden en los meer af. U loopt wat renteaftrek mis, maar krijgt hier maandelijkse lagere woonlasten voor terug. Heeft u veel overwaarde? Dan kunt u uw huis ‘opeten’ met een verzilverhypotheek. U heeft dan meer geld te besteden. Laat u goed informeren door een onafhankelijk financieel adviseur.

4. Energie besparen

Kunt u energie besparen in huis? Denk aan isolatie en zonnepanelen. Voor het aanbrengen kunt u subsidie aanvragen of als u ouder bent dan 57 jaar een verzilverlening. Ook een energiezuinige ketel en apparaten met een A-label sparen jaarlijks veel geld uit. Als u investeert, heeft u nu en straks een lagere energierekening en dus meer te besteden.

5. Werkhobby zoeken

Misschien moet u er niet aan denken: werken na uw pensioen. Toch heeft dat zo zijn voordelen:

  • het geeft voldoening;
  • u doet sociale contacten op;
  • u kunt bijverdienen naast uw AOW en pensioen.

Of u nu uitzendkracht wordt, ergens in dienst gaat of voor uzelf begint. Wat het ook wordt: klussen doen, tuinman of huismeester, hondenoppas of bezorger, u kunt er nu al over nadenken. Praat erover, zoek uit waar vraag naar is, volg een cursus. Dan weet u straks wat u wilt en wat er kan.

Handige websites

Meer tips? Ga dan naar een van deze handige websites:

  • • Krijg op kandoor.nl kosteloos antwoord op al u vragen over geld.
  • Wijzeringeldzaken.nl is de wegwijzer naar betrouwbare informatie over uw geldzaken.
  • • Het Nibud geeft onafhankelijke tips en adviezen over de huishoudportemonnee.
  • • Alles over belastingen en belastingvoordelen vindt u op belastingdienst.nl