Aanvulling op uw pensioen

U heeft misschien recht op een aanvulling.

Heeft u voor 1986 tegelijkertijd bij ABP en bij een ander pensioenfonds pensioen opgebouwd? Of heeft uw partner voor 1995 tegelijkertijd met u pensioen opgebouwd bij een ander pensioenfonds? Of bent u of u partner tijdens uw pensioenopbouw bij ABP niet verzekerd geweest voor de AOW? Dan heeft u mogelijk recht op een aanvulling op uw ABP-pensioen.

Hebben u en uw partner voor 1995 tegelijkertijd uitsluitend pensioen opgebouwd bij ABP? Of heeft u voor 1986 uitsluitend pensioen opgebouwd bij ABP en krijgt u een ABP NabestaandenPensioen? Dan hoeft u niets te doen. Wij beoordelen dan of u in aanmerking komt voor een aanvulling op uw pensioen. Heeft u of uw partner (of beiden) tegelijkertijd bij een ander pensioenfonds pensioen opgebouwd? Dan moet u onderstaand formulier ‘Samenvallende diensttijd’ wel invullen.

Wanneer vraagt u de aanvulling aan?

 • U heeft in de periode vóór 1 januari 1986 gelijktijdig bij ABP én bij een ander pensioenfonds pensioen opgebouwd. Vraag dan de aanvulling aan. Dit kan vanaf 9 maanden voor uw AOW-leeftijd.
 • Of u heeft in de periode vóór 1 januari 1995 pensioen opgebouwd bij ABP én uw partner heeft gelijktijdig bij een ander pensioenfonds pensioen opgebouwd. Vraag de aanvulling aan als u én uw partner al met AOW zijn. Of als de jongste van u beiden binnen 9 maanden AOW krijgt.

Is één van bovenstaande situaties op u van toepassing? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de aanvulling.

Zo vraagt u de aanvulling aan:  
 1. Vul het formulier 'Samenvallende diensttijd' in bij vraag 1, 2 en 3. 
 2. Stuur het formulier naar de andere pensioenuitvoerder en laat vraag 4 en 5 invullen. 
 3. Stuur daarna het volledig ingevulde formulier naar: ABP, Antwoordnummer 4058, 6400VC Heerlen.
Lees ook de veelgestelde vragen over deze aanvulling.
Wanneer vraagt u de aanvulling aan?
 • Uw overleden partner heeft vóór 1986 pensioen opgebouwd bij ABP.
 • En u of uw overleden partner bouwde in diezelfde periode ergens anders pensioen op. Dit geldt ook als uw huidige partner in diezelfde periode pensioen opbouwde. 

Geldt dit voor u? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de aanvulling.

Zo vraagt u de aanvulling aan:  
 1. Vul het formulier 'Samenvallende diensttijd' in bij vraag 1, 2 en 3. 
 2. Stuur het formulier naar de andere pensioenuitvoerder en laat vraag 4 en 5 invullen. 
 3. Stuur daarna het volledig ingevulde formulier naar: ABP, Antwoordnummer 4058, 6400VC Heerlen.

Krijgt u of uw partner geen volledige AOW? Dan kunt u in aanmerking komen voor een aanvulling op uw ABP-KeuzePensioen. 

U of uw partner moet aan de volgende voorwaarden voldoen: 

 • U of uw partner is een periode vóór 1986 niet of vrijwillig verzekerd geweest voor AOW.
 • Deze periode valt samen met de tijd waarin u of uw partner pensioen opbouwde bij ABP. 
Wij ontvangen uw gegevens van de Sociale Verzekeringsbank. De gegevens van uw partner niet. Denkt u dat u in aanmerking komt voor de aanvulling, stuur ons dan een kopie van de beslissing van de Sociale Verzekeringsbank.
Woont u alleen? En heeft u pensioen opgebouwd voor 1995? Dan hebben wij een verhoging voor alleenstaanden in uw pensioen opgenomen. Die hoeft u niet aan te vragen. Maar gaat u trouwen of samenwonen, of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Dan vervalt de verhoging voor alleenstaanden en stellen wij uw pensioen opnieuw vast.

U heeft dan mogelijk wel recht op een aanvulling op uw pensioen als u en uw partner de AOW-leeftijd hebben bereikt.
Bekijk de aanvullingen op deze pagina.

De verhoging voor alleenstaanden is bij mannen trouwens anders dan bij vrouwen. Dat heeft te maken met de verschillende franchisebedragen die wij toepasten in het pensioen voor 1995. Bij een vrouw is de verhoging voor alleenstaanden over de diensttijd voor 1986 meestal nul.

Ligt de hoogte van uw pensioen onder de afkoopgrens? Dan kunnen wij uw pensioen afkopen.  Als u één of meerdere aanvullingen krijgt, wordt uw pensioen hoger. Hierdoor kan uw pensioen toch hoger worden dan de afkoopgrens. In dat geval koopt ABP uw pensioen niet af en krijgt u elke maand uw pensioen.

Vul het formulier in als u een brief van ABP heeft gekregen. Is dit niet het geval, bel dan eerst onze Klantenservice. Dan bekijken we samen of u in aanmerking komt voor de aanvulling.

Heeft u voor 1-1-96 of na 1-1-2007 pensioen overgedragen naar een andere pensioenuitvoerder? Dan heeft u geen recht op de aanvulling samenvallende diensttijd.

Hulp nodig?