“Ik dacht: later komt later wel. Tot het ineens nú werd.”

Raoul over freelancen, geldstress en pensioen ontdekken als verborgen inkomen.

Na zijn afstuderen had Raoul (29) bewust gekozen voor het freelance leven – geen baas, geen kantoorpolitiek. Maar na een paar cruciale momenten kwam hij tot een ander inzicht over 'vrijheid'.

Bij hem thuis hangt de foto nog. Hijzelf, snowboard onder zijn arm, lachend naar de camera. Het ultieme gevoel van geluk en vrijheid. Maar niet lang daarna veranderde zijn kijk op vrijheid voorgoed.

Na zijn afstuderen had Raoul bewust gekozen voor het freelance leven – geen baas, geen kantoorpolitiek. "Dat was het leven," grijnst Raoul als we hem in zijn favoriete café treffen.  "Maar die vrijheid kwam met een prijs. Tijdens een lunch met mijn oude studiegenootje Lisa, die inmiddels een vaste baan had, kwam het gesprek op geld.”

Heb je wel eens nagedacht over… ?

"Ik heb net een huis gekocht!" vertelde Lisa me stralend. ". Het heeft even geduurd, maar het vaste contract dat ik een half jaar geleden kreeg, opende letterlijk nieuwe deuren"

Dat maakte Raoul nieuwsgierig. “Dat is een flinke investering geweest. Hoe heb je dat gedaan?” Lisa reageerde nuchter: "Gewoon elke maand een vast bedrag opzijzetten. Plus mijn werkgever doet veel – ik krijg een sportschoolabonnement en reiskostenvergoeding en ze zetten samen met mij ook geld weg voor later. Vóór mij. Scheelt echt enorm."

 Raoul dacht aan zijn vader. Die begon er niet lang geleden ook al over: “Raoul, heb je al nagedacht over je pensioen? Eerst moest ik lachen. Maar toen mijn vader uitlegde hoe de kracht rendement op rendement werkt, begon het kwartje te vallen. Elke maand niet gespaard, komt je duur te staan."

Wijze raad van zijn mentor

De woorden van Lisa en zijn vader bleven hangen. “Ik voelde toch wat stress. Ik had al maanden niet gespaard. En dan ook nog een flink snowboardongeluk vorige winter... 6 weken uit de running, geen cent inkomen. Wat als dat weer gebeurt? Straks moet ik nog lenen van m'n ouders... Of doorwerken tot m'n tachtigste?!”.

De volgende dag belde hij daarom zijn mentor, Hans. Een ervaren ondernemer van 55 .

"Hans, hoe heb jij dat gedaan toen je begon?” vroeg ik hem. “Ik bedoel, freelancen is leuk, maar  hoe zit het met later? Ooit wil ik ook stoppen met werken."

Raoul gaat verder: “Hans zei dat hij het gevoel herkende. Hij had tot zijn 35ste niets gespaard en is daarna een mix gaan doen – drie dagen ergens vast werken en twee dagen eigen klanten.”

”Voelde dat niet als opgeven?”, vroeg ik. “Misschien heel even gaf Hans aan. Maar als je er eens rustig over nadacht. De vaste dagen zorgen voor een goede basis. En het gaf juist vrijheid – je eigen klanten kunnen kiezen, geen stress meer over rekeningen en gewoon doen waar je goed in bent.”

Nieuwe inzichten over vrijheid en zekerheid

Raoul dacht er een paar weken over na. Keek naar zijn bankrekening – altijd dat jojo-effect tussen goed en krap. Hij googelde wat vacatures, gewoon om te kijken. Parttimefuncties, hybride werkvormen. Misschien was dit niet kiezen tussen vrijheid óf zekerheid, maar gewoon slim combineren.

“Toen ik uiteindelijk mijn eerste sollicitatiebrief verstuurde, voelde het wel wat vreemd. Uiteindelijk zijn al mijn freelanceklanten gebleven, maar ben ik ook parttime aan de slag bij de gemeente. Twee dagen per week vast. Dat geeft rust. Ik heb een vangnet, bouw pensioen op en leer nieuwe dingen. De vrijheid blijft, maar ik heb ook meer rust. 

Hoe zit het met jou ‘nu én later’-balans?

Wanneer je je eerste ‘echte’ baan hebt, is het normaal om vooral met het nu bezig te zijn.  Toch loont het om ook af en toe over later na te denken. Pensioen is niet alleen inkomen voor later, het is ook verborgen inkomen nu. Daar wil jij toch ook van profiteren? Kijk eens op MijnABP of mijnpensioenoverzicht.nl om te zien hoe jij ervoor staat.