"Bouwen aan de samenleving doen we samen"

Wat vinden jongeren van Scouting Nederland van…
Scouting Zeewolde

Twaalf jonge vrijwilligers van Scouting Nederland kwamen samen in Zeewolde voor een nieuwe editie van The Future Talks. Ze spraken over hun kijk op de samenleving, technologie, gezondheid en wonen. Wat opviel: deze jongeren zijn enorm betrokken en willen graag bijdragen aan een betere toekomst. 

Actief en betrokken

De deelnemers zijn tussen de 18 en 29 jaar oud en komen uit heel Nederland. Naast hun studie of werk besteden ze wekelijks 10 tot 15 uur aan Scouting. Ze zijn actief als leiding, maar ook op landelijk niveau, bijvoorbeeld in werkgroepen of de Nationale Jeugdraad. “We vinden het belangrijk om iets bij te dragen. Samen maken we de samenleving,” aldus een van de deelnemers. Over verschillende maatschappelijke onderwerpen had de groep een mening. Dat blijkt ook als het onderwerp ‘basisinkomen’ aan bod komt. Dat zien de scouts niet zitten. “We willen blijven 4 tot 5 dagen werken, omdat je je eigen verantwoordelijkheid moet nemen én het is belangrijk voor het sociale contact.”

Zorg voor ouders lijkt lastig te combineren

De jongeren maken zich zorgen over de toekomst, vooral over de balans tussen werk, gezin en mantelzorg. “Als wij straks voor onze ouders moeten zorgen, valt dat samen met een drukke periode in ons leven. Dat wordt een uitdaging.”

Polarisatie? Meer zichtbaar dan erger

Volgens de groep lijkt het alsof mensen steeds meer tegenover elkaar staan. Maar dat komt vooral doordat media en politiek de uitersten laten zien. In het dagelijks leven valt het mee. Binnen scouting is er ruimte voor gesprek, ook over het nieuws. “We luisteren naar elkaar, ook als we het niet eens zijn.”

Invloed van corona nog voelbaar

De jongeren merken dat kinderen sinds corona minder goed zijn in sociale omgang. Ook zijn ouders voorzichtiger geworden. “Op kamp mogen telefoons niet mee, maar sommige ouders geven hun kind toch stiekem een mobiel mee. Ze vertrouwen ons minder dan vroeger.” Mede door de lockdowns, daalde het aantal vrijwilligers bij Scouting, maar de animo voor scouting bleef wel hoog. Hierdoor is het soms moeilijk om de groepen rond te krijgen. 

De mens blijft nodig

De groep ziet techniek als een aanvulling, maar niet als vervanging. Over kunstmatige intelligentie (AI) zijn ze kritisch. “Het kost veel energie en grondstoffen. Maar in de zorg kan het wel echt helpen.”

Suikertaks? Liever gezonde voeding goedkoper

Een belasting op suiker of vet? Daar zijn de jongeren geen voorstander van. “Dan wordt suiker een luxeproduct. Maak liever groenten goedkoper.” Eén van de jongeren maakt zich wel zorgen over overgewicht, vooral na haar ervaringen met scouts in de VS. Sommige jongeren konden het programma van de World Jamboree niet volledig volhouden vanwege een ongezonde levensstijl en niet goed voorbereid en getraind aan de start verschijnen.

Liever niet bouwen in de natuur

Tot slot spraken ze over wonen. De jongeren vinden dat er beter gebruik gemaakt kan worden van bestaande gebouwen, zoals oude ziekenhuizen. “Benut de ruimte die nu al wordt ingenomen in plaats van woningen te bouwen in de natuur. We hebben geen villa’s nodig. Kleine woningen zijn genoeg.”

Samen vooruitkijken

De jongeren van Scouting Nederland laten zien dat betrokkenheid en verantwoordelijkheid hand in hand gaan. Ze denken kritisch na over maatschappelijke thema’s, maar blijven positief en oplossingsgericht. Hun boodschap is duidelijk: de toekomst maken we samen – met aandacht voor elkaar, voor de natuur en voor de samenleving als geheel.