Jan-Willem Ruisbroek: ‘Duurzaamheid en rendement gaan prima samen in infrastructuur’

Jan-Willem Ruisbroek is hoofd investeringsstrategie infrastructuur bij APG.

Jan-Willem Ruisbroek

Beleggen in nieuw te bouwen windparken levert een goed rendement op én ondersteunt de transitie naar een klimaatneutrale energievoorziening, zegt Jan-Willem Ruisbroek. “Zo’n investering draagt echt bij aan de gemeenschap en aan een duurzame wereld.”

Jan-Willem is verantwoordelijk voor beleggingen in infrastructuur, zoals hoogspanningsnetten, windparken, havens en tolwegen. “Voor ABP zijn dit potentieel interessante beleggingen; ze bieden stabiele inkomsten over een lange periode, dragen bij aan het spreiden van risico’s en hebben vaak maatschappelijke waarde.”

Wat zijn de uitdagingen bij duurzaam beleggen in infrastructuur?

“Beleggen in nog te bouwen infrastructuur - bijvoorbeeld een wind- of zonnepark - brengt meer onzekerheid en dus meer risico met zich mee dan beleggen in bestaande infrastructuur. Maar we hebben intussen de kennis en ervaring opgedaan om die risico’s goed te kunnen beoordelen. En het rendement is doorgaans veel hoger dan bij bestaande infrastructuur.”

Kun je een voorbeeld geven van een duurzame infrastructuurbelegging?

“ABP is al vanaf de planfase betroken bij het Åskalen-park in Zweden, een van de efficiëntste windmolenparken in Europa. Dat park levert genoeg duurzame energie voor 175.000 Zweedse huishoudens.”

Maar wat als het gaat om beleggen in ‘niet-groene’ infrastructuur, zoals een tolweg?

“Dan wenden we onze invloed aan om het management van het bedrijf in de juiste richting te bewegen en zo ‘groen’ mogelijk te worden. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van het licht in lantaarnpalen door leds.”

Uitgangspunt blijft dat een belegging een goed rendement moet opleveren voor de deelnemers, zegt Jan-Willem. “Er is veel vraag naar beleggingen in duurzame infrastructuur, waardoor er vaak veel voor wordt betaald. Om toch een goed rendement te maken, moeten we ons onderscheiden. Bijvoorbeeld door naar alternatieve groene beleggingen te kijken, zoals in ‘smart cities’, oplossingen voor de slimme stad van de toekomst.”