Ann-Marie Griffith: ‘Geen stemrecht, wel invloed’

Ann-Marie Griffith is Managing Director Credits bij APG US en voert als obligatiehouder gesprekken met bedrijven om hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren.

Herman Bots

Duurzaam en verantwoord beleggen in bedrijfsobligaties was altijd veel minder ontwikkeld dan in aandelen. Maar de laatste jaren komt daar verandering in. ABP wil vooroplopen bij het ontwikkelen van de markt en het verbeteren van de ESG-prestaties van bedrijven die obligaties uitgeven, zegt Ann-Marie Griffith.

Hoe oefen je als obligatiebelegger invloed uit?

“We zijn aangenaam verrast door de opstelling van bedrijven naar ons als obligatiehouders. Wij hebben weliswaar geen stemrecht, maar we zien dat bedrijven die openstaan voor de mening van hun aandeelhouders, ook luisteren naar hun obligatiehouders. Meer en meer bedrijven besteden aandacht aan duurzaamheid, om tegemoet te komen aan de eisen van alle belanghebbenden. Een pluspunt is dat we als obligatiehouder ook in gesprek komen met kleinere bedrijven die geen beursnotering hebben. Dit zijn bedrijven die bij aandelen onder de radar blijven. Vaak zijn wij een van de eersten die met zulke bedrijven spreken over bijvoorbeeld milieurisico’s of veiligheid op de werkvloer."

Wat voor culturele gevoeligheden kwam je tegen bij de invoering van het insluitingsbeleid?

“Hier in de Verenigde Staten is de markt minder snel geweest in het omarmen van verantwoord beleggen. Toch zien we ook hier een toenemend bewustzijn bij bedrijven en beleggers. Aangezien we dezelfde verwachtingen hebben voor Amerikaanse als voor andere bedrijven, kunnen verbetertrajecten hier soms wat langer duren. Wat helpt, is dat we een naam hebben opgebouwd in de afgelopen jaren. Daar plukken we nu de vruchten van. Bedrijven, banken en beleggers erkennen dat wij vooroplopen en vragen ons om onze visie. Hierdoor kunnen wij de markt mede vormgeven.”

Hoe heeft het insluitingsbeleid bijgedragen aan het beleggingsproces?

“Het heeft ons duurzaamheidsbeleid versterkt doordat we systematisch bedrijven kunnen beoordelen op belangrijke ESG-factoren. We zijn beter in staat om te bepalen welk bedrijf zijn zaken goed op orde heeft, en bij welke bedrijven we verbetering van de ESG-prestaties willen zien.”