Pensioenpot in MijnABP is offline

De pensioenpot liet in MijnABP aan deelnemers die nu pensioen opbouwen een bedrag bij benadering zien volgens de huidige regels. Er komt een nieuwe wet. De regels veranderen. Dus ook de regels waarmee wij de pensioenpot samenstellen. Daarom is de pensioenpot gestopt op 25 mei 2023. 

We wilden zo duidelijk mogelijk communiceren over de bedragen in de ABP pensioenpot nú en het eigen pensioenvermogen dat iedereen krijgt als de nieuwe regels voor pensioen ingaan stráks. Dat zijn namelijk twee heel verschillende dingen.

De reden van dit verschil is een beetje een technisch verhaal. Dat zit zo. In de pensioenpot in MijnABP zag u hoeveel geld ABP bij benadering reserveert voor uw pensioen. Het was geen echte pot met geld, maar een overzicht van uw eigen inleg, de inleg van de werkgever en het behaalde rendement. De pensioenpot was gemaakt op basis van de huidige regels en factoren. Daarmee wilden we u laten zien hoeveel geld (premie en rendement) we reserveren om straks elke maand aan u pensioen te kunnen betalen.

Maar er gaat wat veranderen. De Eerste Kamer stemt binnenkort over een nieuwe wet. We gaan in Nederland over naar nieuwe regels voor pensioen. Volgens de nieuwe regels krijgt u een persoonlijk pensioenvermogen (media noemen dat soms óók ‘pensioenpot’). Dan is het bedrag niet langer ‘bij benadering’. Dan rekenen we het om naar een eigen pensioenvermogen voor u. Daarvoor gebruiken we andere factoren, andere buffers, enzovoort. De bedragen zijn daardoor niet precies hetzelfde.

Nu bouwen we met zijn allen samen pensioen op in één pot. Daarin zitten alle premies van u en uw werkgever en rendement op de beleggingen. Met de pensioenpot van ABP lieten we bij benadering zien wat de waarde kón zijn van uw deel in deze gezamenlijke pot. We telden alles bij elkaar op: de waarde van het ouderdomspensioen (= het pensioen voor uzelf voor later) en nabestaandenpensioen (= pensioen voor uw nabestaanden als u overlijdt). We hielden voor de berekening voor vrouwen en mannen rekening met dezelfde factoren. Daarom was de pensioenpot een waarde bij benadering.

Als de nieuwe regels voor pensioen er zijn, bouwen we nog steeds samen pensioen op en delen we nog steeds de risico’s. Maar er is geen gezamenlijke pensioenpot meer en er komt een andere buffer. Iedereen krijgt een persoonlijk pensioenvermogen. De details over hoe dat moet, zijn helaas nog niet allemaal bekend.

Als de details wel bekend zijn en wij de berekeningen hebben gemaakt, ontvangt u van ons meer informatie. Bouwt u op dat moment via uw werk pensioen op bij ABP? Dan ontvangt u voordat we overstappen een prognose over de hoogte van uw persoonlijke pensioenvermogen dat u straks krijgt volgens de nieuwe regels. Daarnaast krijgt u op dat moment antwoord op de vraag ‘Wat krijg ik nu volgens de huidige regels?’ en ‘Wat krijg ik straks volgens de nieuwe regels?’. Zo kunt u uw pensioeninkomen volgens de huidige en de nieuwe regels vergelijken.

Helaas kunnen we uw persoonlijke pensioenvermogen pas laten zien als ABP overgaat naar die nieuwe regels. We kennen de nieuwe rekenregels nog niet. We kunnen dus nog geen bedragen laten zien op basis van die nieuwe regels.

Wel weten we dat de opzet anders wordt en dat de pensioenpot geen goed beeld meer liet zien. Dat kon tot verwarring gaan leiden.

Dus wat doen we in de tussentijd? We willen u op een goede manier informeren. Dat lukte niet met de pensioenpot. Daarom stopten we met de pensioenpot. Zodat u geen verwarrende informatie ontvangt en het voor u overzichtelijk blijft als we overstappen op de nieuwe regels voor pensioen.

Als alle wetgeving beschikbaar is, ontvangt u van ons meer informatie. Bouwt u op dat moment via uw werk pensioen op bij ABP? Dan ontvangt u voordat we overstappen een prognose over de hoogte van uw persoonlijke pensioenvermogen dat u straks krijgt volgens de nieuwe regels. Daarnaast krijgt u op dat moment antwoord op de vraag ‘Wat krijg ik nu volgens de huidige regels?’ en ‘Wat krijg ik straks volgens de nieuwe regels?’. Zo kunt u uw pensioeninkomen volgens de huidige en de nieuwe regels vergelijken.

In MijnABP blijft u al die tijd gewoon zien hoeveel pensioen u straks van ABP kunt verwachten. Dat is niet veranderd.

Op 25 mei 2023. 

ABP heeft het stopzetten aangekondigd in april. Op 25 mei 2023 ging de pensioenpot offline. De timing staat los van de stemming in de Eerste Kamer op 30 mei 2023 over de nieuwe regels voor pensioen. Maar de aanleiding heeft er wel mee te maken.

De pensioenpot was een online tool om aan deelnemers (die actief pensioen opbouwen) te laten zien dat het uiteindelijke vermogen dat nodig is om een pensioen uit te keren, uit meer bestaat dan alleen de premie die de deelnemer zelf inlegt. De pensioenpot was geen vergelijkingsmiddel voor de situatie nu en het persoonlijk pensioenvermogen volgens de nieuwe regels. Als ABP de pensioenpot was blijven tonen na de invoering van de nieuwe regels, had dat een verkeerd beeld gegeven. 

Nee, het besluit om de pensioenpot te stoppen is genomen door het bestuur van ABP.

We kunnen uw persoonlijke pensioenvermogen pas laten zien als ABP overgaat naar de nieuwe regels. Wat dat precies betekent voor uw pensioen kunnen wij u tegen die tijd vertellen. We weten nog niet of dat weer in de vorm van een pensioenpot zal zijn.

Bouwt u pensioen op via uw werk bij ABP? Dan ontvangt u voordat we overstappen een prognose over de hoogte van uw persoonlijke pensioenvermogen volgens de nieuwe regels. U krijgt op dat moment ook antwoord op de vraag ‘Wat krijg ik nu volgens de huidige regels?’ en ‘Wat krijg ik straks volgens de nieuwe regels?’. Zo kunt u uw pensioeninkomen volgens de huidige en de nieuwe regels vergelijken.

In MijnABP blijft u al die tijd gewoon zien hoeveel pensioen u straks van ABP kunt verwachten. Die cijfers blijven actueel. Ook kunt u uw pensioen blijven plannen in MijnABP en zien welke pensioenkeuzes u heeft. Verder blijven de andere online tools voor meer overzicht en inzicht in uw pensioen in MijnABP beschikbaar.

In MijnABP ziet u hoeveel pensioen u straks van ABP kunt verwachten. Die cijfers blijven actueel. Ook kunt u uw pensioen blijven plannen in MijnABP en zien welke pensioenkeuzes u heeft. 

Deze kunt u bewaren voor uw eigen administratie. Het zijn overzichten bij benadering om u een indruk te geven. Maar u kunt hier geen rechten aan ontlenen. Als u van ABP een persoonlijk pensioenvermogen heeft gekregen, zijn deze overzichten niet meer van toepassing.
Bouwt u via uw werk pensioen op bij ABP? Dan ontvangt u voordat we overstappen een prognose over de hoogte van uw persoonlijke pensioenvermogen volgens de nieuwe regels. U krijgt op dat moment ook antwoord op de vraag ‘Wat krijg ik nu volgens de huidige regels?’ en ‘Wat krijg ik straks volgens de nieuwe regels?’. Zo kunt u uw pensioeninkomen volgens de huidige en de nieuwe regels vergelijken.

De pensioenpot hadden we begin april 2023 nog één keer bijgewerkt voor iedereen, zoals we dat elk voorjaar doen. 

Als de wet klaar is, kunt u ervoor kiezen om een bedrag in één keer te ontvangen. Deze keuze ‘bedrag ineens’ heeft u bij ingang van uw pensioen. De hoogte van dit bedrag kon u niet uit de pensioenpot halen. Dat berekenden we namelijk op een andere manier. Als de keuze ‘bedrag ineens’ beschikbaar is, kunt u dit makkelijk en snel berekenen in MijnABP.

In MijnABP ziet u hoeveel pensioen u straks van ABP kunt verwachten. Die cijfers blijven actueel. Ook kunt u uw pensioen blijven plannen in MijnABP en zien welke pensioenkeuzes u heeft.

Heeft u via uw werk ook pensioen opgebouwd bij een ander pensioenfonds of een verzekeraar? Log dan in op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staat een overzicht van uw pensioen via verschillende werkgevers plus de AOW die u van de overheid krijgt.