Wat vinden jongeren in Heerlen van...

'Een hechte buurt is heel belangrijk'

De eerste editie van The Future Talks vond plaats op 19 september 2023 in Heerlen. Vijftien eerstejaarsstudenten van de mbo-opleiding Facilitair leidinggevende gingen in gesprek met elkaar over onderwerpen als overheid, werk en vrije tijd, gezondheid en klimaat.

Welke toekomstdromen en zorgen hebben deze studenten, die straks als facilitair leidinggevende gemiddeld € 2.717 bruto gaan verdienen? En wat zegt het feit dat dit salaris 17% lager ligt dan het gemiddelde salaris voor een facilitair leidinggevende in Nederland?

Overheid
Er is weinig vertrouwen in de overheid, die haar afspraken niet altijd nakomt. 'Den Haag' luistert meer naar werkende mensen dan naar jonge mensen die nog niet werken. Dit was ook tijdens corona goed voelbaar. Het duurt lang om een afspraak te maken met de gemeente. En als je een afspraak hebt, dan heb je niet altijd een welkom gevoel. Stemmen doen deze jongeren niet allemaal. Vaak wegens gebrek aan kennis over de partijen en hun programma.

Werk en inkomen
Sommige studenten besteden meer dan 20 uur per week aan hun bijbaan. De studenten maken zich zorgen over de inflatie, zeker omdat hun salaris niet is meegestegen. Zij geven aan dat ook zaken als (zorg-)verzekeringen steeds duurder worden. De pensioenleeftijd mag best omhoog, en ook staan ze positief tegenover automatisering van bijvoorbeeld fabriekswerk of kassa’s bij de supermarkt. Wanneer arbeidskrachten uit het buitenland worden gehaald om ‘ons’ werk over te nemen, dan moeten we oppassen om ‘Nederland niet te verliezen’. De studenten zijn sterk tegen een vorm van basisinkomen. Zonder werk zouden mensen zich vervelen en minder leuke mensen ontmoeten, is de gedachte.

Vliegen in de toekomst / klimaat
Alle deelnemers willen in de toekomst ook blijven vliegen. Om iets van de wereld te kunnen zien en ook familie in het buitenland te bezoeken. De studenten zijn zich bewust van de klimaatverandering, maar vinden dat je als individu weinig kunt veranderen. Kleine acties zoals papieren rietjes helpen niet, elektrische auto's moeten goedkoper. De overheid moet ook in actie komen en de dijken onderhouden en verhogen.

Vereniging
Voor een aantal studenten is carnaval iets om het hele jaar naar uit te kijken. Het geeft een gevoel van samenzijn en je spreekt mensen die je anders nooit spreekt. De studenten die in de stad wonen, zouden wel veel meer samen willen doen. Iedereen in de stad is erg op zichzelf gericht. Men vindt ook een hechte buurt belangrijk. Bijna niemand wil verhuizen uit de woonplaats waar men nu woont; ook niet als er een betere woning in een andere plaats is. De deelnemers zijn bang voor verandering in hun woonplaats; bijvoorbeeld doordat mensen van buiten daar komen wonen.

Gezondheid
Men is sterk tegen een belasting op ongezonde producten, zoals een suiker- of vettax. Dat is de eigen verantwoordelijkheid van het individu. Ook blijft men vlees eten in de toekomst, want ‘wat moet ik anders eten’? Aan de andere kant is men erg voor om groente goedkoper te maken.