‘Ik wist niet dat ik pensioen had opgebouwd bij ABP’

Wat een mooie verrassing
6 november 2023

Bets en haar man Piet schelen maar 3 dagen van elkaar en zijn 5 jaar geleden samen met pensioen gegaan. Ze genieten van iedere dag. Het gevoel dat niks moet en alles mag. En dat dit kan in goede gezondheid is een extra reden voor dankbaarheid. 

Bets: “We hebben het goed, heel erg goed, dankzij het pensioen van mijn man Piet. Hij heeft 40 jaar bij Defensie gewerkt en ontvangt pensioen van ABP.”

Bets was al getrouwd, de kinderen geboren toen ze besloot lekker aan de slag te gaan. In die tijd niet vanzelfsprekend. Met veel plezier zorgde ze voor opgeruimde en schone klassen, zodat vele kinderen dagelijks in een hygiënische omgeving konden spelen en leren. Ze dacht altijd dat als het om het onderwijs ging alleen leraren pensioen opbouwden bij ABP. Blij verrast was ze toen bleek dat ook zij in die jaren pensioen heeft opgebouwd. 

Hoe ontdekte u dat u nog recht had op pensioen?

Bets: “Vorig jaar kreeg ik een brief van ABP, totaal onverwachts. Ik zou in het verleden pensioen hebben opgebouwd, omdat ik op een basisschool had gewerkt. Daar had ik niet bij stilgestaan, omdat ik als schoonmaakster werkte. Mijn werkgever heeft me toen dus aangemeld bij ABP.”

Opgebouwd pensioen uit laten betalen

Bets: “Een aantal dagen na ontvangst van de brief heb ik toch maar even gebeld. Een vriendelijke medewerker van ABP bevestigde inderdaad dat ik nog opgebouwd pensioen had staan. Het ging om een bedrag van een paar honderd euro. Mijn man en ik hebben toen samen besloten om dit in 1 keer uit te laten betalen. Het is mooi dat ABP controleert of mensen die in het verleden pensioen hebben opgebouwd het ook krijgen.”

Heeft u misschien nog recht op pensioen?

Log dan in met uw DigiD op mijnpensioenoverzicht.nl.  Dan ziet u hoeveel pensioen er voor u is en bij welk pensioenfonds of verzekeraar dat staat. Heeft u het idee dat dit niet compleet is? Dan kan dit verschillende redenen hebben:

  • U heeft in het verleden wel voor een werkgever gewerkt, maar geen pensioen opgebouwd. Niet alle werkgevers hebben een pensioenregeling.
  • U heeft in het verleden de waarde van uw pensioen meegenomen naar uw nieuwe pensioenfonds toen u van baan wisselde (waardeoverdracht). In dat geval ontbreekt uw oude pensioenfonds in het overzicht.
  • Uw pensioen is in de tussentijd in één keer uitbetaald (afgekocht). 
  • De naam van uw pensioenfonds kan anders zijn. Bijvoorbeeld door een fusie of doordat uw pensioenfonds is gestopt en de pensioenen zijn overgedragen aan een ander pensioenfonds of een verzekeraar. 
  • Uw pensioenfonds heeft uw BSN-nummer niet. Daardoor kan het fonds uw gegevens niet doorgeven aan mijnpensioenoverzicht.nl. Soms raken deelnemers ook uit beeld als ze naar het buitenland verhuizen.

Hoe blijft u in beeld bij uw pensioenfonds?

Door uw nieuwe adres zo snel mogelijk door te geven aan de gemeente waarin u gaat wonen. Uw pensioenfonds ontvangt deze gegevens dan automatisch. Verhuist u naar of in het buitenland? Geef dan uw adresgegevens door aan het RNI.

Controleer uw gegevens

Bouwt u pensioen op bij ABP? Log dan in op MijnABP en controleer uw gegevens. U kunt hier onder meer controleren of de periode klopt waarin u pensioen bij ons heeft opgebouwd. Daarnaast kunt u zien of uw e-mailadres en telefoonnummer bij ons bekend zijn. Is dat niet het geval? Dan kunt u deze gegevens alsnog invullen. Zo kunnen wij u gemakkelijker bereiken.

Bouwt u pensioen op bij ABP?

Log in op MijnABP en controleer uw gegevens