Auto-accu's bijna volledig hergebruiken?

Van jouw geld
23 maart 2023

Elektrisch rijden is de toekomst. En hoewel het nog altijd duurzamer is dan rijden in een benzineauto, is het grote probleem: waar moet je met al die oude auto-accu’s heen? Bij het Zweedse Northvolt werken ze hard aan een oplossing voor dat vraagstuk.

Northvolt maakt auto-accu's voor onder andere elektrische auto’s. In 2016 richtten 2 voormalige managers van de elektrische autofabrikant Tesla het bedrijf op. Het doel: de groenste batterij ter wereld te maken. Dit alles om bij te dragen aan de transitie naar schone energie in Europa.

Aantrekkelijke investering

Inmiddels is het bedrijf een van de grootste spelers ter wereld als het gaat om auto-accu’s. Northvolt maakt er zo’n 2,5 miljoen per jaar en dit aantal groeit nog steeds. Het doel is om dat met zoveel mogelijk hernieuwbare materialen te doen. Daartoe wil Northvolt dat in 2030 minstens de helft van de geproduceerde auto-accu’s bestaat uit ‘oude’ grondstoffen.

ABP investeert nu al enkele jaren in Northvolt, dat niet alleen op het gebied van duurzaamheid succesvol is. Want wereldwijd blijft de vraag naar auto-accu’s toenemen en dat maakt het bedrijf ook financieel tot een aantrekkelijke investering.