carlo loopt door het universiteitsrestuarant

‘Die 3 extra maanden, daar kom ik ook nog wel doorheen’

Carlo Hagemann wil op zijn 63e met pensioen
29 juni 2023

Toen Carlo Hagemann eind 2021 na 8 weken uit een Pools ziekenhuis werd ontslagen, wist hij 1 ding zeker: doorwerken tot zijn 67e is geen optie. De 61-jarige docent Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit wil over 1,5 tot 2 jaar stoppen met werken. Door de verhoging van de AOW-leeftijd krijgt Carlo straks AOW als hij 67 jaar en 3 maanden is. Maar dat heeft geen invloed op zijn besluit. “Ik wil voorkomen dat ik weer door mijn knieën ga.”

Het had een leuk bezoek aan Polen moeten worden voor het huwelijk van een bekende. Helaas liep het tripje voor Carlo uit op een nachtmerrie. “Tijdens het feest voelde ik me niet lekker. In het ziekenhuis van Wrocław kwamen de doktoren erachter dat ik een hartaanval had gehad. Een hartoperatie en 8 weken revalidatie volgden. Al die tijd verbleef ik in het ziekenhuis. Dat is best bijzonder, want in Nederland word je er meteen uitgeschopt na een operatie. Toen ik uit het ziekenhuis kwam, was ik 60 jaar. Een van de eerste gedachten die bij me opkwamen, was dat ik voor mijn 67e wilde stoppen met werken.”

Enorme verantwoordelijkheid

Een paar dagen voor zijn trip naar Polen had Carlo een interessant gesprek gevoerd met de vader van zijn leidinggevende bij de Radboud Universiteit. Deze meneer was op zijn 64e gestopt met werken, omdat hij te veel mensen lang had zien doorwerken en uiteindelijk door hun knieën had zien gaan. Carlo: “Zijn tip was om niet te lang door te werken. Daar heb ik wel een paar keer aan gedacht toen ik in het ziekenhuis lag.”

Hoewel Carlo nog steeds blij is met zijn werk en zijn studenten, levert het hem ook stress op. “Ik ben niet het type docent dat zegt: die laatste jaren doe ik maar wat en laat ik iedereen in zijn sop gaarkoken. Ik voel verantwoordelijkheid om mijn werk goed uit te voeren, voor mijn studenten en voor mijn werkgever. En ja, dat levert soms stress op.”

Extra potje met geld

In 2028 gaat de AOW-leeftijd met 3 maanden omhoog naar 67 jaar en 3 maanden. Deze verhoging raakt ook de AOW-leeftijd van Carlo. “Ik ben van plan om rond mijn 63e te stoppen. Dat de AOW nu 3 maanden later komt, is dan ook nog wel te doen. Dat komt vooral door het pensioen dat ik heb opgebouwd bij ABP, maar ik heb zelf ook nog ergens een extra potje met geld staan. Als je dat niet hebt, ben je misschien gedwongen om de hele rit uit te zitten tot je AOW-leeftijd. Dan voelt het toch een beetje als dwang en moet je oppassen dat je niet eerder onderuitgaat.”

Boomers

“Echt makkelijk is het niet meer om eerder met pensioen te gaan”, vervolgt Carlo. “Dat was in het verleden wel anders. Ik snap dat er tegenwoordig te veel ouderen en te weinig jongeren zijn. En dat dat van invloed is op de regels. Maar je kunt daarnaast ook wel zeggen dat de zogenaamde boomers, de generatie voor mij, erg goed voor zichzelf hebben gezorgd. Er waren toen allerlei regelingen en extra aanvullende pensioenen die nu niet meer bestaan. De boomers hebben ongetwijfeld hard gewerkt vroeger, maar met die regelingen was toch wel erg veel geld gemoeid. En dat geld is er nu niet meer. Dat vind ik jammer.”

Achter de geraniums

Na zijn pensioen wil Carlo veel gaan wandelen, muziek maken en een eigen podcast starten. De titel van de podcast? ‘Achter de geraniums’. Carlo: “En dan juist mensen interviewen die nog veel ondernemen na hun pensioen en niet achter de geraniums zitten. Dat is de ironie erachter. Maar af en toe achter de geraniums zitten, is ook nog niet zo fout. Lekker een boek lezen of een film kijken. Ik krijg mijn dagen wel gevuld straks.”

Lees meer over eerder met pensioen gaan