• Contact

‘Ik vind financiële gezondheid heel belangrijk’

Geldzaken met Finn
21 juni 2023

Finn is student, woont in Amsterdam en is gek op klassieke muziek. Vandaar dat hij regelmatig in het Concertgebouw te vinden is. Hij houdt verder van techniek en noemt zichzelf een bèta, maar hij is ook creatief. Daarom koos hij voor de hbo-opleiding bouwkunde en architectuur. Waar geeft Finn zijn geld aan uit? En wat komt er maandelijks binnen? “Ik denk dat ik over 5 jaar wat georganiseerder ben dan nu als het om geldzaken gaat."

Wie spreken we?

Naam: Finn van Asch 
Leeftijd: 22 jaar 
Opleiding: Opleiding Bouwkunde Hogeschool van Amsterdam (laatste jaar) 
Bijbanen: 16 uur per week civiel tekenaar bij gemeente Haarlemmermeer via detacheringsbureau, computerstudent (computerhulp bij ouderen: paar uur in de maand), secretaris bij de opleidingscommissie Hogeschool van Amsterdam (2,5 uur per week) 
Woonsituatie: studio in De Jordaan in Amsterdam  
 
“Als ik klaar ben met mijn studie moet ik deze studio uit. Voor mij reden om nog even te blijven studeren. Ik ben van plan naar Delft te gaan om een master in architectuur te doen.”

Spaargeld: ruim € 10.000

“Ik leen maximaal van DUO. De DUO studielening bedraagt € 921 per maand en dat geld zet ik zoveel mogelijk apart. Er staat nu ruim € 10.000 op mijn spaarrekening. De lening van DUO loopt nu ongeveer anderhalf tot 2 jaar. Ik ben van plan om door te gaan met lenen tot ik klaar ben met mijn studie. Als je het geleende geld niet meerekent, dan heb ik geen spaargeld.”

Totale inkomsten per maand: € 2.754 (inclusief studielening)

Bijbaan gemeente Haarlemmermeer: ongeveer € 1000 per maand 
Zorgtoeslag: € 153 
Ouderbijdrage: € 550 
Bijbaan computerstudent: dit varieert, maar gemiddeld € 20 
Secretaris opleidingscommissie HvA: € 100 (Finn ontvangt € 1200 per schooljaar, bedrag komt niet maandelijks maar ineens aan het einde van het schooljaar) 
Studiefinanciering: € 921

Totale uitgaven per maand: € 1.255

Huur: € 527 
Energie: € 120 
Ziektekostenverzekering: € 138 
Boodschappen: ongeveer € 250 
Uitgaven aan hobby’s en sport: € 90 
Onverwachte uitgaven: € 50 
Fles whisky: € 20 (eens per 3 maanden koop ik een fles van ongeveer € 60) 
Concerttickets klassieke muziek: € 30 
Telefoonabonnement: betalen ouders van Finn 
Thuisfeestjes met vrienden: € 30 
 
“Ik ga niet veel uit, maar nodig graag vrienden bij mij thuis uit.” 

Ben je tevreden over je inkomsten?

“Het is aanpoten: werken en studeren en alle kleine dingen die ik daarnaast nog moet doen. Maar ik ben tevreden over mijn inkomsten, zeker sinds ik voor de gemeente Haarlemmermeer werk. Eerder had ik wel last van stress. Geldstress. Maar nu gaat het prima. Ik heb het heel goed in vergelijking met andere mensen die ik spreek. Ik geloof niet dat ik veel meer nodig heb.”

Geld laten rollen of liever niet?

“Ik hou wel van een beetje sparen. Maar ik ben nu nog jong en laat mijn geld dan ook graag rollen. Dat kan omdat ik nu nog geen hoge lasten heb.” 

Beste aankoop:

“Ik heb zelf een computer gebouwd met onderdelen die ik heb gekocht. Dat heeft me ongeveer € 600 tot € 700 euro gekost. Deze werkt perfect. Ik hou van gamen. Ik kan erop werken en tekenen. Ik kan er eigenlijk alles mee doen. En ook met mijn koptelefoon ben ik heel blij.”

Grootste miskoop:

“Dat is een lastige. Ik sta er altijd wel positief in. Denk vaak, ik heb er toch wel iets aan gehad. Maar als ik dan toch iets moet noemen dan is dat een schoolfeest wat 30 euro kostte en waar ik welgeteld 5 minuten aanwezig was. Ik denk dat dit toch wel mijn slechtste aankoop is geweest.”

Denk je wel eens na over je pensioen?

“Nee, daar ben ik nog niet mee bezig. Ook al heb ik in het verleden al wel wat pensioen opgebouwd, toen ik op de middelbare school zat en in een supermarkt werkte. Ik werk nu voor een gemeente, maar ben ingehuurd via een detacheringsbureau, dus dan bouw je geen pensioen op.”

Hoe ziet je huishoudboekje er over 5 jaar uit?

“Ik denk wat beter georganiseerd. Tegen die tijd ben ik afgestudeerd en werk ik parttime. Ik wil niet meer dan 4 dagen per week werken. Ik denk dat ik er dan gezond voorsta als het gaat over mijn financiën. Dat ik dan een goede financiële basis heb.”

Denk je op je oude dag een dikke boterham te eten of op een houtje te bijten?

“Ik denk wel een dikke boterham. Ik ben slim genoeg om goed om te gaan met geld en ik denk dat ik in mijn baan zeker vooruit ga komen. Misschien niet als architect. Misschien is het iets anders geworden. Maar ik denk wel dat ik een dikke boterham kan verdienen.”

 

En wat als er ondertussen iets gebeurt? Je gaat uit elkaar, je partner gaat dood of je raakt arbeidsongeschikt?

“Zolang ik mijn rechterhand kan gebruiken kan ik eigenlijk alles doen. Ik maak me daar niet zoveel zorgen over. Het komt uiteindelijk goed. C’est la vie.”

“Ik geniet van het leven. Ik wil straks 4 dagen per week gaan werken en zoveel mogelijk reizen. Genieten van de wereld, culturen en andere mensen. Ik vind financiële fitheid heel belangrijk. Maar van het leven genieten, dat scoort toch echt nog een stukje hoger dan mijn financiële fitheid…”