• Contact

Geldzaken met Matteo

‘Ik wil aan het einde van de maand wel geld overhouden‘
12 december 2023

1e-jaarsstudent Matteo woont sinds een paar maanden op kamers. En ook al heeft Delft niet dezelfde vibe als zijn geboortestad Amsterdam, is van verveling geen sprake. De studie Werktuigbouwkunde is niet zozeer zwaar of moeilijk, maar kost wel wat tijd. Net als het intense studentenleven. Waar geeft de 18-jarige Matteo zijn geld aan uit? En wat komt er maandelijks binnen? 

Wie spreken we?

Naam: Matteo van der Steen 
Leeftijd: 18 jaar 
Opleiding: Werktuigbouwkunde TU Delft 
(Bij-)baan: momenteel niet 
Woonsituatie: op kamers

“In de zomer werkte ik een paar dagen in een ijssalon in Amsterdam. Dat zal niet meer dan een dag of 5 zijn geweest. Ik had een 0 urencontract. Op dit moment heb ik geen bijbaan.”

Spaargeld: € 22.000

“Dit bedrag kreeg ik van mijn vader. Het staat nu op een depositorekening, zodat het rendement oplevert. Mijn vader heeft ook aandelen gekocht waarbij we hebben afgesproken dat ik de helft van de winst krijg. Het is een oefening voor mij om te kijken hoe dit werkt. Misschien moet ik hier zelf ook maar eens wat geld bijstorten en aandelen kopen.”

Totale inkomsten per maand: € 1.330

Basisbeurs: € 410 
Huurtoeslag: € 100 
Zorgtoeslag: € 160 
Ouderbijdrage: € 660

“Dit schooljaar is het 1e jaar dat de basisbeurs weer terug is. En dat is fijn.”

Totale uitgaven per maand: tussen de € 1.084 en de € 1.214

Huur, gas, licht, servicekosten, internet: € 400 
Boodschappen: tussen de € 320 en € 450 
Zorgverzekering: € 155 
Telefoonabonnement: € 15 
Sportvereniging: € 7
Zweefvliegvereniging contributie: € 75 
Tennislessen: € 7
Kleding: € 100 
Doorlopende reisverzekering: € 5

Was het wennen om op eigen benen te staan?

“Vooral het schoonmaken van mijn kamer en de keuken vind ik lastig. Soms stapelt de afwas zich op. En mijn kamer kan een beetje een zooitje zijn. Ik deel de keuken en badkamer met 1 ander. Het is niet een echt studentenhuis. Ik wil op zoek gaan naar een kamer op een plek waar nog 4 of 5 anderen wonen. Dat is een stuk gezelliger en levendiger, denk ik.”

Ben je tevreden over je inkomsten?

“Ik kom niets tekort. Het is ruim voldoende.”

Waar geef je je geld aan uit?

“Goed en lekker eten, bier, uitgaan. En ik ga binnenkort met mijn studentenvereniging op wintersport.”

Geld laten rollen of liever niet?

“Als ik geld kan besparen dan doe ik dat. Maar als ik iets graag wil, dan koop ik het ook. Het is heel dubbel. Laatst kocht ik een nieuwe tv van € 600 Daarna ga ik even heel zuinig met geld om. Dan koop ik bijvoorbeeld een pizza van € 2 voor het avondeten, terwijl ik van goed en lekker eten houd. Maar ik wil wel elke maand geld overhouden.”

Sparen is dus belangrijk voor je?

“Ik wil zoveel mogelijk geld opbouwen. Als je veel spaart en belegt dan heb je minder geldstress. Het is belangrijk om altijd wat reserve te hebben.”

Beste aankoop:

“De tafel die ik kocht in de koopjeshoek voor € 100, toen ik op kamers ging.”

Grootste miskoop:

“Dat overkomt me wel vaker. Om een voorbeeld te geven. Samen met mijn vader kocht ik een drone die ik bijna niet gebruik. Dus dat is zonde. Ik betaalde hier € 300 aan mee, iets meer dan de helft van de aanschafwaarde. 

En niet zo lang geleden kocht ik een nieuwe PlayStation, want mijn oude was kapot. Maar ik heb hem nog niet echt gebruikt, dus dat is ook best zonde.”

Denk je wel eens na over je pensioen?

“Ik heb al een beleggingsrekening waar mijn vader tot mijn 18e € 50 per maand op heeft gestort. Nu moet ik dat zelf doen. Er is dus een paar maanden niets gestort. Dat moet ik wel gaan doen. Ik vind pensioen sowieso belangrijk. Ook als je met pensioen bent, wil je comfortabel blijven leven. Dus wat je op jonge leeftijd spaart, dat groeit exponentieel. Hoe eerder je begint te sparen voor je pensioen, hoe beter.”

En denk je op je oude dag een dikke boterham te eten of op een houtje te bijten?

“Ik denk wel een dikke boterham. Ik kan goed met geld omgaan en als je vroeg begint met beleggen en sparen, dan moet een goed belegde boterham wel lukken… ”

En wat als er ondertussen iets gebeurt? Jij en je partner gaan uit elkaar, je partner gaat dood of je raakt arbeidsongeschikt?

“Ik denk dat ik sowieso niet in gemeenschap van goederen zal trouwen als het zover is. Daar ben ik te rationeel voor. Als het om arbeidsongeschiktheid gaat: daar kan je je tegen verzekeren. Nu nog niet, maar als ik ga werken. En ik hoop iets van mijn ouders te krijgen.”