Steeds minder pensioengeld in olie- en gasbedrijven

Afbouw fossiel gaat door
17 oktober 2022

We werken aan het afbouwen van onze beleggingen in de producenten van fossiele brandstoffen. Dit jaar hebben we voor 3 miljard euro aan beleggingen verkocht. We verwachten het grootste deel van de beleggingen in producenten van olie, gas en steenkool aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 te hebben verkocht.

Eind oktober 2021 kondigden we aan onze beleggingen in de producenten van olie, gas en steenkolen te verkopen. Sinds die tijd bouwen we deze beleggingen stap voor stap af. Eind 2021 waren er voor ruim €2 miljard aan beleggingen in producenten van fossiele energie verkocht. Dat is te zien in de lijsten met onze beleggingen. We publiceren deze lijsten uit concurrentieoverwegingen met een kwartaal vertraging. Wie kijkt in de nieuwste lijst zal zien dat er beleggingen zijn verkocht, maar ook nieuwe zijn bijgekomen.

Beleggingen losknippen

Dit komt omdat onze uitvoerder APG voor meerdere pensioenfondsen gezamenlijk belegt. Als ABP beleggingen wil verkopen, dan moeten onze beleggingen eerst worden ‘losgeknipt’ van de beleggingen van andere pensioenfondsen. Omdat dit ingewikkeld is en het om zoveel geld gaat, moet dit zorgvuldig en stap voor stap gebeuren.

Dit jaar al voor 3 miljard euro verkocht

Totdat onze beleggingen helemaal zijn losgemaakt, kunnen er nog nieuwe namen op de lijst verschijnen omdat APG ze aankoopt voor andere fondsen. Maar we beleggen dus wel al fors minder in producenten van fossiele brandstoffen omdat we onder aan de streep veel meer verkopen dan dat er beleggingen bijkomen. Dit jaar verkochten we al voor € 3 miljard aan fossiele beleggingen; voor eind 2021 hadden we al € 2 miljard verkocht. Omdat aandelenkoersen schommelen kunnen die cijfers overigens niet zomaar bij elkaar worden opgeteld. We verwachten dat onze fossiele beleggingen in de laatste maanden van dit jaar nog verder zullen afnemen.

Eind dit jaar meer nieuws over aanscherpingen

ABP ligt nog steeds op koers om het grootste deel van deze beleggingen aan het einde van het eerste kwartaal van 2023 te hebben verkocht. Verder verwachten we vóór het einde van 2022 meer te kunnen vertellen over verdere aanscherpingen van ons beleggingsbeleid.