• Contact

“Ik denk dat ik voor het mbo echt een bijdrage heb geleverd”

Mbo-docent van het Jaar 2021 Kirsten Cuppen geeft stokje over aan haar opvolger
4 oktober 2022

Ze had de zomervakantie nodig om even bij te komen van alle drukte. Docent Kirsten Cuppen werd in december 2021 Leraar van het Jaar voor het mbo. Een hectische periode volgde. “Ik heb geleerd keuzes te maken en prioriteiten te stellen”, zegt de leraar van het ROC Tilburg. Morgen geeft ze het stokje over aan een nieuwe mbo-docent van het Jaar. 6 vragen aan Kirsten Cuppen.

Neem ons eens mee naar een bijzonder moment in de afgelopen 9 tot 10 maanden?

“Dat is niet één moment. Spannend en tegelijk bijzonder was het moment dat ik tijdens de conferentie ‘Leraren maken het verschil’ in het Beatrix Theater in Utrecht op het podium stond. Er stonden honderden mensen voor mijn neus. Achteraf kreeg ik via LinkedIn een berichtje van iemand die zei geïnspireerd te zijn geraakt door mijn verhaal en ook weer gemotiveerd. Dat vind ik tof. Dat anderen er weer volop tegenaan gaan door mijn verhaal. En de lunch met Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Dat was een genietmomentje.”

En wat heeft u bereikt in die periode?

“Ik denk dat ik voor het mbo echt een bijdrage heb geleverd in het positief neerzetten van de opleiding. De verbetering van het imago. Ik ben trots op de campagne ‘Hoezo laag opgeleid? Dit is een posteractie die ik in gang heb gezet om te laten zien dat mbo’ers te maken hebben met vooroordelen. Ze zouden ‘laag opgeleid’ zijn en dat is niet terecht.

Ook heb ik blogs geschreven op LinkedIn hierover. Ik hoor om me heen dat dit alles bij elkaar meer effect heeft gehad dan ik eerder dacht.”

 

U wilde samen met studenten, leraren en bedrijven het onderwijs sterker maken. Een verbinder zijn. Had u in alle hectiek tijd om de verbindende rol te pakken?

“Dat lukte soms even niet. Dat is een valkuil. Dan ben je Leraar van het Jaar geworden en wil je overal ja tegen zeggen. Ik vond dat ik alles zo goed mogelijk moest doen. Ik heb echt de afgelopen zomervakantie 6 weken nodig gehad om alles op een rijtje te zetten. Ik maak nu betere keuzes en ben duidelijker in hoe ik communiceer, ook richting collega’s. Ik heb geleerd af en toe nee te zeggen, dus keuzes te maken en prioriteiten stellen.”

Wat zou u nog meer willen bereiken?

“Ik heb gemerkt dat mijn verhaal mensen raakt. Dat zou ik vaker willen doen. Ik zou vaker willen spreken tijdens conferenties en studiedagen. Of workshops geven. Ik wil gaan samenwerken met mensen die mijn visie delen. Wat ook leuk is om te melden: samen met de andere finalisten van de Leraar van het Jaar* ben ik een samenwerking gestart onder de noemer: blijf in het onderwijs. Je merkt op school dat er veel uitval is onder startende leraren. Dat er te weinig begeleiding voor is. We willen maatwerktrajecten gaan aanbieden voor startende leraren.”

Waar staat docent Kirsten Cuppen over 10 jaar?

“Dat is een goede. Ik heb hier heel lang over nagedacht. Ik ga binnenkort fulltime aan de slag bij de lerarenopleiding van Fontys Hogescholen hier in Tilburg. Daar werk ik sinds kort al in deeltijd. Wat ik daar doe, is studenten begeleiden die les gaan geven op het mbo. Ik ga ook pedagogische vakken geven. Dat is heel leuk.

Ook al stop ik bij ROC Tilburg, blijf ik nauw betrokken bij mbo-scholen. Ik ben opleider van toekomstige leraren en blijf zo betrokken bij het mbo. Dit is een mooie combinatie voor mij.”

Heeft u nog tips voor de nieuwe Leraar van het Jaar?

“Geniet van dit bijzondere jaar. Doe de dingen waar je blij van wordt. Grijp de kansen die voorbijkomen en maak goede afspraken met je leidinggevende.”

Morgen worden 4 nieuwe Leraren van het Jaar gekozen tijdens de Dag van de Leraar 2022. Los van de mbo-docent van het Jaar komt er een winnaar uit de bus voor het primair, speciaal en voorgezet onderwijs.