AOW-leeftijd met 3 maanden omhoog in 2028

Wat betekent dit voor uw pensioen bij ABP?
10 november 2022

De AOW-leeftijd gaat weer omhoog. In 2028 schuift de leeftijd waarop Nederlanders AOW van de overheid krijgen 3 maanden vooruit. Hij gaat naar 67 jaar en 3 maanden. Dit schrijft minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Wat betekent dit voor het moment waarop u pensioen krijgt?

Gestegen levensverwachting

In de wet staat dat we later AOW gaan ontvangen als de verwachting is dat een 65-jarige langer leeft. Daarbij kijkt de overheid 5 jaar vooruit. Het besluit om in 2028 de AOW-leeftijd te verhogen hangt daarom samen met het feit dat de levensverwachting is gestegen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat weten dat een 65-jarige waarschijnlijk nog 21,05 jaar leeft in 2028. Vorig jaar was die nog levensverwachting nog 20,93 jaar in 2027.

Wanneer gaat uw AOW in?

Uw AOW-leeftijd ligt vast. Deze is afhankelijk van uw geboortedatum. Op de website van de SVB kunt u kijken wanneer voor u de AOW ingaat.

Het ouderdomspensioen dat u aanvullend krijgt van ABP kan op hetzelfde moment ingaan. Maar dat hoeft niet. U kunt zelf kiezen wanneer u wilt dat uw pensioen van ABP ingaat. Dat kan onder voorwaarden eerder of later zijn.

Wilt u weten wat er mogelijk is?

  • Lees dan de informatie over uw pensioenkeuzes.
  • Of log in op MijnABP. Daar ziet u welke keuzes u hebt. Ook kunt u berekenen wat het betekent voor uw pensioen als u het eerder of later laat ingaan.

Meer weten?