‘Crypto is een beetje gokken’

Week van het geld
27 maart 2022

Steeds meer jongeren beleggen in crypto. Uit onderzoek van Rabobank en NIBUD blijkt dat bijna 1 op de 3 jongvolwassenen belegt in virtuele munten als BitCoin, Ethereum of Doge coin. Het is dus razend populair. Maar waar beleg je eigenlijk in? En is het echt zo’n goede belegging? Hoofdeconoom Thijs Knaap geeft antwoord op deze vragen.

Cryptomunten zijn betaalmiddelen die alleen op internet bestaan. Het zijn virtuele munten. Er staan geen grote banken achter, zoals bij gewone valuta als de dollar of euro. Met cryptomunten betalen kan maar op een paar plekken buiten het internet. “Als je belegt in crypto’s, koop je eigenlijk een aantal van die virtuele munten. Je hoopt dan dat ze meer waard worden.”

Belegt ABP in crypto?

ABP is met € 550 miljard een grote belegger. We beleggen pensioengeld in veel verschillende zaken. Van grondstoffen zoals water of goud, tot gebouwen of leningen. Belegt het fonds dan ook in crypto? “Nee”, zegt Thijs beslist. “We beleggen met het geld van zo’n 3 miljoen mensen. Die vertrouwen op ons om hun pensioengeld te laten groeien. Als je belegt voor een pensioen, dan beleg je geld voor een lange termijn, 30 jaar of meer.” En als Thijs en zijn collega’s over de langere termijn kijken, dan zijn ze niet zo overtuigd van crypto als belegging.

Waar komt de waarde vandaan?

Thijs: “Wat wij doen als beleggers, is de vraag stellen: waar komt de waarde vandaan? Bij een belegging als goud kun je zeggen: dat kun je gebruiken om sierraden van te maken. Of vullingen. Maar wat bepaalt de waarde van crypto? Je kunt er maar op een paar plekken mee betalen, het wordt niet erkend door de banken, er is geen toezicht op. De waarde wordt bepaald door de vraag die ernaar is. En hoe meer vraag, hoe hoger de prijs. Als belegger in crypto moet je er dus vertrouwen in hebben dat steeds meer mensen die cryptomunt willen hebben.”

Crypto als het betaalmiddel van de toekomst

Of je moet echt in een schitterende toekomst voor cryptomunten geloven. “Als mensen ervan overtuigd zijn dat we in de toekomst allemaal met cryptomunten betalen, dan moeten ze er vooral in beleggen. Wij hebben die overtuiging niet. We denken dat banken dit soort virtuele munten nooit zullen accepteren als geldig betaalmiddel.”

We willen meer zekerheid

“Beleggen in crypto is dus een beetje gokken. Het is gokken dat steeds meer mensen die munt kopen of dat die munt in de toekomst straks overal over de toonbank gaat. Prima als er mensen zijn die een gokje willen wagen, maar als pensioenfonds willen we graag wat meer zekerheid als we ergens in beleggen.”