Portrait of a middle-aged man using his mobile phone for listening to music online through modern headphones at home

Top 3 beste pensioenpodcasts

Voor als u nog lang niet met pensioen gaat of voor als het (bijna) zover is
8 juli 2022

U kunt deze zomer een boek over pensioen lezen. Maar wist u dat er ook podcasts over pensioen bestaan? Wij stelden voor u een lijst met 3 bekende pensioenpodcasts samen. Bent u benieuwd hoe anderen het vonden om met pensioen te gaan? Of zoekt u meer informatie, bijvoorbeeld over pensioenvraagstukken? Bekijk hieronder welke podcast bij u past.

1. Tweede Hans: de pensioenpodcast

Degenen die de NPO-serie Tweede Hans volgden, zagen hoofdrolspeler Hans daarin met pensioen gaan. Hierdoor verliest hij een deel van zijn identiteit en begint zijn zoektocht naar wie hij is zonder baan.

In de gelijknamige podcastserie neemt presentator Jurgen van den Berg de luisteraar mee naar het leven ná de pensioendatum. Hiervoor spreekt hij met ervaringsdeskundige en laat hij experts aan het woord. Die combinatie zorgt voor een afwisseling tussen theorie en praktijk. In de eerste aflevering komt het zwarte gat aan bod. Bestaat het echt of wordt dat aangepraat?

2. Netspar Pensioen en wetenschapspodcast

Opzoek naar podcast waar het onderwerp pensioen theoretisch en in een breder perspectief wordt besproken? Dan sluit de podcastreeks van Netspar hier op aan. Netspar is een organisatie die zich bezig houdt met de economische en sociale gevolgen van pensioen en vergrijzing. Dit doen zij door wetenschappelijke onderzoek en deze kennis te delen.

In elke podcastaflevering komen verschillende pensioenexperts aan het woord. Zij gaan met elkaar in gesprek over pensioenvraagstukken. Inzichten uit onderzoeken en ervaringen uit de praktijk worden gedeeld. De volgende onderwerpen komen aan bod: pensioenbewustzijn, pensioen in de verre toekomst, duurzame beleggingen en arbeidsmarkt. Elk onderwerp wordt uitgebreid in 2 of 3 afleveringen besproken.

Een tip: kijk op de website van Netspar voor een overzicht van de onderwerpen. Daar staat per onderwerp een korte beschrijving en de afleveringen die daarbij horen.

 

3. Pensioen: geranium of gladiool?

Hetty Bruls gaat in gesprek met mensen die pas of al jarenlang met pensioen zijn. De gesprekken tussen haar en de geïnterviewden horen aan als keukentafelgesprekken tussen bekenden. In Hetty’s werkzame leven was ze trainer en coach en begeleidde ze mensen die met pensioen gingen. Nu de podcastmaker zelf met pensioen is, wil ze weten hoe andere gepensioneerden deze nieuwe levensfase ervaren.

In elke aflevering komt 1 gepensioneerde aan het woord. Luister hoe anderen het vonden om te stoppen met werken. En wat dit met hen deed. Hetty stelt allerlei vragen over de nieuwe levensfase: pensioen. Ging het zonder slag of stoot?

De bovenstaande podcasts zijn gratis te beluisteren via de streamingsdienst Spotify.

Voor informatie over uw eigen pensioen

Wilt u meer overzicht en grip op uw totale financiële toekomst? Volg dan deze 3 online stappen met informatie over uw eigen pensioen:

  • Hoeveel heeft u? Hoeveel kunt u bereiken? Log in op MijnABP voor alle cijfers.
  • Heeft u ook ergens anders pensioen opgebouwd? Log dan eens in op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vindt u een overzicht van uw totale opgebouwde pensioen plus uw AOW.
  • Dan heeft u een overzicht van uw pensioencijfers. Maar is het ook genoeg? Met Helder Overzicht & Inzicht in MijnABP krijgt u antwoord op deze vragen en heeft u inzicht in uw financiële toekomst.