'Grappig dat mijn eigen pensioen tot in mijn meterkast komt’

30 januari 2022

In Nederland worden in hoog tempo glasvezelnetwerken uitgerold. Glaspoort, een samenwerkingsverband dat voor de helft door ABP wordt gefinancierd, doet dat onder meer in Heemstede. Het vakblad Pensioen Pro schreef hierover een artikel.

 

Het samenwerkingsverband van KPN en ABP, dat 1,15 miljoen huishoudens op snel glasvezelinternet aansluit, ging afgelopen zomer van start. Aanvankelijk was het de bedoeling dat zevenhonderdduizend huishoudens en tweehonderdduizend bedrijven door Glaspoort zouden worden aangesloten, maar dat aantal is al twee keer verhoogd. Inclusief de extra investeringen stopt ABP nu zo’n €585 mln in Glaspoort, dat eind 2026 moet zijn afgerond. Het netwerk wordt opengesteld voor alle telecomaanbieders, die een vergoeding betalen aan Glaspoort voor toegang. Op dit moment zijn er volgens Glaspoort al negentien telecomaanbieders actief op het Glaspoort-netwerk.

Draagvlak

De aanleg van glasvezelnetwerken blijkt een aantrekkelijke investering, waarvan ook ABP zijn graantje wil meepikken. "Infrastructuurinvesteringen in het algemeen, en investeringen in glasvezel in het bijzonder, passen heel goed bij ons vanwege de langjarige stabiele kasstromen en aantrekkelijke rendementen", zegt Laurens-Jan Sipma, senior portfolio manager bij APG, de vermogensbeheerder van ABP. "Met de aanleg van glasvezelnetwerken zijn bovendien enorme investeringen gemoeid. Er zijn maar weinig partijen die die combinatie van een zeer lange beleggingshorizon en heel grote bedragen aankunnen."

 

De directe zichtbaarheid voor ABP-deelnemers is een bijkomend voordeel van beleggen in glasvezel. Geert Alsemgeest, projectmanager Noord-Holland bij Glaspoort, merkt bijvoorbeeld het enthousiasme bij gemeenteambtenaren, als ze tijdens overleggen over de projectplanning horen dat het glasvezelnetwerk in hun gemeente met hun pensioengeld wordt bekostigd. "Grappig dat mijn eigen pensioen tot in de meterkast bij mij thuis komt, zeggen ze dan", aldus Alsemgeest. "Ook bewoners die hun pensioen bij ABP hebben, leggen die link. Dat vergroot het draagvlak voor zo’n project."

 

Heeft u een abonnement op Pensioen Pro? Dan kunt u daar het volledige artikel lezen.