'Als er iets gebeurt, is het goed geregeld'

Trouwen en uw pensioen: Hoe verder?
13 februari 2022

Ze kijken ernaar uit. Op 20 mei trouwt Pascal (49) met zijn Barbara en op 18 augustus stapt Janneke (24) in het huwelijksbootje met Nico. Het mooie is ook dat na die feestdag meteen alles rond het pensioen van hun partner geregeld is. “Het gaat natuurlijk om de romantiek. Maar het is een fijn idee dat ik me hier geen zorgen over hoef te maken als er iets gebeurt”, zegt Barbara.

 

Als u trouwt en in Nederland woont, dan hoeft u niets te regelen als het gaat om uw pensioen en dat van uw partner. De gemeente waar u trouwt geeft dit automatisch door aan ABP (of een ander pensioenfonds mocht u of uw partner daarbij zijn aangesloten). Woont u in het buitenland – zelfs al is het net over de grens in België of Duitsland – dan moet u zelf ABP op de hoogte brengen dat u getrouwd bent. Zo zorgt u ervoor dat uw partner doorgaans recht heeft op nabestaandenpensioen. Dat is een uitkering voor uw partner als u komt te overlijden.

Ze hebben nu geen samenlevingscontract

Janneke woont al samen met haar toekomstige echtgenoot en ook Pascal en Barbara delen dezelfde voordeur. Maar beide stellen hebben geen samenlevingscontract en dat betekent dat ze hun partner nu nog niet kunnen aanmelden bij hun pensioenfonds. Dat dit vanzelf gaat zodra ze trouwen, vinden ze prettig.

Niet fulltime werken

De 24-jarige Janneke heeft zich nog niet echt in haar pensioen verdiept. Het lijkt immers nog ver weg. “Maar ik zou er wel meer over willen weten. Zeker als ik straks getrouwd ben. Ik ben chronisch ziek”, vertelt de student aan de Hogeschool in Leeuwarden die ook parttime werkt. “Door mijn ziekte is het des te belangrijker om te weten waar we op kunnen rekenen. Dit betekent bijvoorbeeld dat ik nooit fulltime zou kunnen werken en dat heeft gevolgen voor mijn pensioen.”

Pensioenafspraken met ex-partner

Pascal vertelt dat hij voor de zekerheid contact heeft opgenomen met ABP of er nog iets geregeld moest worden. De vrachtwagenchauffeur bij de gemeentereiniging in Terneuzen zegt dat hij met zijn 2e vrouw bij de scheiding heeft afgesproken dat zij geen aanspraak maakt op zijn opgebouwde ouderdomspensioen voor later. Ook deed ze afstand van het nabestaandenpensioen. Dat is blijven staan voor zijn nieuwe echtgenote.

Met zijn 1e vrouw heeft hij geen afspraken gemaakt over zijn pensioen. Lees meer over wat dit zou kunnen betekenen.

Een bijzondere dag

Ondertussen verheugen de 2 toekomstige bruidsparen zich op de grote dag. Janneke vertelt dat ze precies 4,5 jaar een relatie heeft met Nico op de dag in augustus dat ze trouwen. In de winter trouwen vond ze geen optie. Vandaar dat ze niet kozen voor een rond getal. Het mooie is wel dat ze op de dag dat ze hun 12,5-jarig huwelijk vieren weer wel uitkomen op de dag dat ze een relatie kregen: 18 februari.

 

Pascal maakt zich enigszins zorgen dat coronamaatregelen roet in het eten gooien op de dag dat hij met Barbara gaat trouwen. Ook al is er steeds meer sprake van versoepelingen van de maatregelen. “Ik kijk er heel erg naar uit. Naar het feest en het getrouwd zijn. We hebben 128 genodigden voor het feest. Hopelijk kan het feest doorgaan.”

Tips voor als u gaat trouwen en uw pensioen:

  • Er is een grote groep mensen die niet trouwt, maar wel een geregistreerd partnerschap aangaat bij de gemeente. Ook dat geregistreerde partnerschap wordt door de gemeente aan ABP doorgegeven. Dus ook dan hoeft u dit niet zelf door te geven. 
  • Woont u in het buitenland? Breng dan ABP op de hoogte. Stuur uw trouwakte op. Alleen dan heeft uw partner recht op nabestaandenpensioen. 
  • Bent u al eerder getrouwd geweest? Check dan welke afspraken u met uw ex-partner(s) hebt gemaakt over de verdeling van het ouderdomspensioen en het recht op nabestaandenpensioen. Lees meer hierover via de link
  • Heeft u de AOW-leeftijd bereikt en gaat u trouwen? Dan is er geen nabestaandenpensioen voor uw nieuwe partner. Op het moment dat uw pensioen ingaat, ligt dat al vast. Als u met vervroegd pensioen gaat, dus voordat u uw AOW-leeftijd bereikt, en gaat trouwen komt uw partner mogelijk wel in aanmerking voor partnerpensioen. 
  • Het is altijd handig om op MijnABP te checken of uw partner nabestaandenpensioen krijgt en hoeveel. 
  • Het nabestaandenpensioen bedraagt maximaal 70% van het ouderdomspensioen. Het kan dus ook lager uitpakken. Kijk op MijnABP hoeveel er geregeld is voor uw partner. Is dat niet genoeg dan kunt u bijvoorbeeld een verzekering afsluiten bij een verzekeraar. Dat kan niet bij ABP.