Geldzaken met Jesse

‘Ik ben tijdens corona begonnen met beleggen’
27 december 2022

Jesse is 19 jaar en op de Universiteit Maastricht volgt hij de studie International Business. Hij heeft geld opzijgezet om mee te kunnen doen aan een uitwisselingsprogramma met een universiteit in het buitenland. Jesse wil daar ook meteen een vakantie aan vastknopen. Waar geeft hij zoal zijn geld aan uit? En wat komt er maandelijks binnen? “Als er iets is wat ik erg graag wil hebben, dan maakt het niet zoveel uit wat het kost.”

Wie spreken we?

Naam: Jesse IJzerman
Leeftijd: 19 jaar
Opleiding: volgt studie International Business aan de Universiteit Maastricht
Bijbaan: adviseur telecomwinkel in Sittard
Aantal uren: 12 uur per week
Woonsituatie: afwisselend bij zijn moeder in Sittard en bij zijn vader in Geleen 

Spaargeld: bijna € 8000

“Ik heb geld opzijgezet en spaar nog verder omdat ik volgend jaar voor mijn studie op uitwisseling wil naar Australië. Australië is een leuk land, heel divers. Anders dan Nederland en toch een beetje vertrouwd. Ik ga daar een paar vakken volgen die zijn gekozen door mijn universiteit.”

Totale inkomsten per maand: € 1.812

Bijbaan adviseur telecomwinkel: €750 netto
Zorgtoeslag: €112
Lening DUO: €950

Totale uitgaven per maand: € 1.293

Boodschappen: €30
Zorgverzekering: €153 (Incl. maandelijkse betaling eigen risico)
Telefoonabonnement: €10
Beleggen: €950
Uitgaan: €75
Kleding: €50
Aankopen: €25

Ben je tevreden over je inkomsten?

“Ik ben vorig jaar begonnen met een bijbaan in een telecomwinkel en in januari krijg ik loonsverhoging. Daar ben ik tevreden over. Maar ik ben minder blij met hoe het op dit moment met mijn beleggingen gaat. Het ging heel goed tot Rusland Oekraïne aanviel. Sindsdien gaat het minder.  Ik ben begonnen met beleggen aan het begin van de coronapandemie. Vanaf dat moment heb ik een deel van mijn spaargeld belegd in aandelen. Ik werkte toen in een supermarkt en draaide daar veel uren. Ik hoefde immers vanwege corona niet naar school. Ik wilde het geld dat ik verdiende niet op de bank laten staan. Dat beleggen is een tijdje heel goed gegaan. Nu gebruik ik mijn studiefinanciering om te beleggen. Ik beleg mijn geld vooral in indexfondsen. Het is leuk om hier iedere dag mee bezig te zijn. Niet alleen omdat ik winst wil maken, maar ook omdat ik daardoor inzicht krijg hoe bedrijven werken.”

Waar geef je je geld aan uit?

“Ik heb wat vaste lasten zoals mijn telefoonabonnement. Daarnaast nog wat kleine boodschappen en eenmalige uitgaven, zoals vakanties en uitgaan …”

Geld laten rollen of liever niet?

“Als ik mijn uitgavenpatroon vergelijk met dat van mijn vrienden, dan moet ik zeggen dat ik redelijk makkelijk ben met geld. Ik leef nu en ik wil nu naar festivals.”

Spaar je?

“Ja, voor Australië. Ik heb al wat gespaard en ik wil vanaf nu iedere maand € 400 tot € 500 zien te sparen.”

Beste aankoop:

“Ik denk een belegging. Tijdens de coronapandemie kocht ik een vastgoedfonds. Ik heb ongeveer € 500 belegd in dat fonds en mijn inleg is vervolgens verdrievoudigd.”

Jesse met rijlesauto

Grootste miskoop:

“Ik denk ook een belegging. Ik had een pakketje van een bepaald fonds gekocht en toen de koers kelderde, heb ik bijgekocht. Daarna ging de koers nog lager en kon ik er niet meer uit. Het is nu afwachten hoe de koers zich gaat ontwikkelen.”

Denk je wel eens na over je pensioen?

“Nog niet. Ik bouw ook nog geen pensioen op, want ik ben nog geen 21. Ik denk wel na over de toekomst. En bij beleggen kijk je ook automatisch naar de lange termijn.”

Hoe ziet je huishoudboekje er over 5 jaar uit?

“Dan hoop ik een goed betaalde baan te hebben. Ik hoop op mezelf te wonen en dat betekent dat ik meer uitgaven zal hebben dan nu. Maar ik denk dat het wel goed komt na mijn studie.”

Denk je op je oude dag een dikke boterham te eten of op een houtje te bijten?

“Ik hoop op een dikke boterham en ik gok erop dat ik niet op een houtje zal bijten. Ik ga ervoor zorgen dat ik op tijd ga sparen voor later. Als ik voor een bedrijf ga werken dan spaar ik ook meteen voor mijn pensioen en als ik besluit om voor mezelf te beginnen en zzp’er te worden dan zoek ik een andere manier om geld opzij te zetten.”

Jeese in pretpark

En wat als er ondertussen iets gebeurt? Je gaat uit elkaar, je partner gaat dood of je raakt arbeidsongeschikt?

“Ik denk dat de meeste dingen onverwachts komen en dat je niet alles kan incalculeren. Als ik besluit om als zzp’er aan de slag te gaan dan zorg ik ervoor dat ik goed verzekerd ben en een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit of iets dergelijks. Om het risico toch een beetje op te vangen. Maar ik vind ook: leef je leven en pot het niet alles op voor later. Toen ik jonger was dacht ik, laat het maar lekker op de bank staan. Toen gaf ik zo min mogelijk geld uit. Tijdens corona kon ik gewoon niets doen. En nu alles weer open is, kan ik weer leuke dingen doen met mijn vrienden en aan vakanties denken. Er is nog genoeg te zien. Eigenlijk staat de hele wereld op mijn lijstje.”