• Contact

Bekend met pensioen: Tuur Elzinga

‘‘Ik heb nog weinig naar mijn eigen pensioenopbouw gekeken’’
2 december 2022

Met pensioen gaan: de een droomt ervan en de ander wil er liever nog niet aan denken. Welke keuze maken bekende Nederlanders? In deze serie laten we ze aan het woord. In deel 16 Tuur Elzinga, voorzitter van vakbond FNV en oud-politicus. “Samen risico’s delen is voor mij heel belangrijk. En iedereen moet op een fatsoenlijke manier van zijn oude dag kunnen genieten.”

Waar komt uw interesse voor pensioen vandaan?

“Ik houd me al heel lang bezig met werk en inkomen en sociale zekerheid. Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor mensen. En als je bij de vakbond werkt, is het daarmee vanzelfsprekend interessant. Pensioen is ook complex en ingewikkeld. De hervorming van ons pensioenstelsel zweeft al heel lang. We kunnen dit niet voor ons uit blijven duwen. Ik vind het belangrijk om hier een bijdrage aan te leveren en ons stelsel klaar te maken voor de toekomst.”

Waar moet ons vernieuwde stelsel minimaal aan voldoen?

“Het is een basisvoorwaarde dat iedereen op een fatsoenlijke manier van zijn oude dag kan genieten. Iedereen heeft 30 tot 40 jaar hard gewerkt en daarmee recht op een verzorgde oude dag. En er zijn risico’s. We weten niet hoe oud we worden en hoe de economie zal draaien. Het is belangrijk om die risico’s te delen zodat we samen meer aankunnen. Het draait om collectiviteit. Het staat of valt ermee dat iedereen meedoet.”

Pensioen staat ver af van jonge mensen. Met welke woorden zou u de interesse voor dit onderwerp willen aanwakkeren?

“Ik zou zeggen: je kunt het je nu nog niet voorstellen. En het is ook logisch dat je vooral met andere dingen bezig bent. Onzekerheid over werk, inkomen en zeker ook de woningmarkt. Een eigen stekkie vinden. Dat soort dingen. Maar de onzekerheid aan de horizon – die weliswaar ver weg lijkt – die kun je alleen maar bestrijden als je tijdig begint te sparen voor je eigen pensioen. Later kun je dat bijna niet meer inhalen. Je moet je goed laten voorlichten hoe het zit met je pensioenopbouw als arbeidsvoorwaarde.”

Weet u wat u zelf heeft opgebouwd voor later?

“Nee, ik moet bekennen dat ik de laatste jaren ontzettend druk ben geweest met alles rond pensioen, het nieuwe stelsel en meer. Maar naar mijn eigen pensioen heb ik weinig gekeken. En ik vrees dat ik dit ook pas ga doen als mijn pensioenleeftijd nadert. Maar in mijn beleving is dat nog ver weg.”

Portret van Tuur Elzinga

Zet u wel al geld opzij voor later?

“Ik bouw pensioen op en ik probeer een beetje te sparen. Maar dat geld wat ik opzij heb gezet, dat heb ik tussendoor misschien wel nodig. Dat spaargeld is bedoeld voor momenten waarop het tegenzit of wellicht toch voor later.”

Zou u nog iets willen doen voordat u met pensioen gaat. Iets totaal nieuws?

“Ik hou van nieuwe uitdagingen en ik ben nieuwsgierig. Maar eigenlijk ben ik nog lang niet klaar hier (bij de FNV, red.). Er is nog veel te doen. En ik heb de luxe dat ik vanuit mijn rol bij de vakbond mag proeven aan het werk van anderen door werkbezoeken. Ik maak de mooiste dingen mee, zoals onlangs een werkbezoek aan de Amsterdamse vervoerder GVB. Ik mocht onder andere een rondje rijden op een tram. Ik had vooraf geen idee dat ik het zo leuk zou vinden om dwars door de stad te rijden. Uiteraard met een gediplomeerd trambestuurder naast me. Het ging goed en het was onwijs leuk.”

Denkt u wel eens aan de periode waarin u straks met pensioen bent… wat u dan zou willen doen?

“Ik heb nog veel wensen, maar ik ben nog niet echt bezig met die periode in mijn leven. Ik doe mijn werk met plezier, ook al zijn er dingen waar ik weinig tijd voor heb…”

Zoals?

“Ik heb tussendoor een klein jaar in Engeland gewoond, omdat mijn schoonfamilie daar woont. Dat beviel goed. Dat smaakt naar meer. Dus wie weet. En ik weet niet hoe het gaat met reizen in de toekomst. Als je meer tijd hebt, heb je tijd om langzaam te reizen en hoef je niet per se het vliegtuig te pakken. Dus misschien is dat het moment om dichter bij huis dingen te ontdekken. Daarnaast zijn er nog 1000 en 1 andere dingen die ik wil leren.”

Heeft u tips voor mensen die (bijna) met pensioen gaan?

“Het is altijd slim om ruim van tevoren te informeren of informatie op te halen over je financiële mogelijkheden. Zeker als je overweegt om eerder te stoppen met werken. Je moet zien te voorkomen dat het financiële plaatje tegenvalt. En als dat wel zo is, dan moet je daar een planning op maken. Wat ook goed zou kunnen werken: sluit je ogen en stel je voor dat je niet naar je werk hoeft. Dat is voor sommige mensen lastig. Bedenk wat je leuk zou vinden en pak een hobby op. Geniet van de voorpret voorafgaand aan je pensioen.”

Foto boven het artikel: Marijn Fidder