• Contact

Pssst... We moeten praten

Terugkijktip: uitzending Money Matters #2 van 9 november

Money Matters is een interactieve live uitzending over de perceptie van jonge mensen op het thema Geld. De uitzending ging van 9 november ging over 'Geld voor nu en later': Wat betekent geld voor jou en maakt jouw geld je op dit moment gelukkig? En hoe zit dat als je straks ouder bent? Hoe wil jij zelf investeren in je toekomst en hoe kunnen we samen zorgen dat geld ons allemaal een beetje gelukkiger maakt?

Voorafgaand aan de uitzending werd al druk gereageerd op een aantal uitgezette polls onder jongeren van 18 tot 30 jaar. Tijdens de uitzending kwamen hierop nog meer mooie reacties binnen, soms hele verrassende! Hier lees je een korte terugblik op de uitzending van 9 november. Het (écht) uitgebreide verhaal lees je in het nieuwsbericht over Money Matters.

Sprekers vs. kijkers

De gespreksleider van Money Matters was Talitha Muusse, presentatrice van NPO. Haar belangrijkste rol was om onze vier sprekers aan de tand te voelen en hun verhalen op scherp te zetten, voor een pittige discussie met de kijkers.

De sprekers:  

  • Renée Lamboo – Moneyblogger en Financieel influencer, bekend van PorteRenée
  • Lieke Beekers - Promoveert op econometrie aan de Tilburg University
  • Emma Mouthaan – Skere Student en slimme (studie)schuldsoplosser
  • Anne Gram - Bestuurslid ABP, viel in voor Aldert Boonen

Terugkijken

De polls van de uitzending maken al snel duidelijk dat veel jongeren onzeker zijn over hun financiën en hoe ze het in de toekomst moeten rooien. De belangrijkste conclusie is wel dat jonge mensen bewust omgaan met geld. Wat ze parten speelt is het gebrek aan betaalbare woningen, oplopende studieschulden en andere onzekerheden. Dit maakt dat ze noodgedwongen keuzes moeten maken over hun financiën. Daarover praten met partner, vrienden of familie is nog weleens lastig, werd ook duidelijk uit de poll. 

Kijk hier de hele uitzending van Money Matters #2 via youtube terug.

Money Matters? Mis ik iets?

Money Matters #2 is het vervolg op de uitzending van 3 juni over Goed doen met geld. Toen gingen Hanna Riemersma (Amnesty International), Werner Schouten (Jonge Klimaatbeweging), Thijs Verheul (voorheen United Wardrobe, nu investeerder in tech-startups) en Krista Nauta, de jongste bestuurder bij ABP met het publiek en elkaar in gesprek over keuzes en dilemma’s en de langetermijnvisie van ABP. Hier kun je die uitzending op je gemak nog eens bekijken.

Onze Host - Talitha Muusse

Misschien wel het bekendste jonge gezicht van de NPO. Deze bevlogen presentatrice voegt de sprankeling toe aan Money Matters. Talitha voelt onze gasten aan de tand en zet de verhalen op scherp om reacties te ontlokken. Bij de gasten, maar ook bij de kijkers.

Renee Lamboo – Finance Influencer | www.PorteRenee.nl

'Voorheen werkte ik al 15 jaar als freelance journalist. Voor media als Flair, LINDA en het FD schreef ik steeds vaker verhalen over geld. Daarbij was ik over mijn eigen financiën altijd superopen en eerlijk. Door mijn werk en wat ik zelf meegemaakt had, wist ik inmiddels al zo veel over de materie, dat mijn man op een dag zei: waarom begin je niet een eigen website? The rest is history!'

Lieke Beekers - PhD Tilburg University

Lieke is als PhD verbonden aan de Universiteit van Tilburg afdeling Econometrics & Operations Research. Als jonge wetenschapper geeft Lieke duiding aan de huidige macro economische- en marktontwikkelingen die van invloed zijn op jongeren in de Nederlandse economie, arbeidsmarkt en maatschappij.

Emma Mouthaan - Skere Student

'Tijdens mijn studie ben ik geïnteresseerd geraakt in persoonlijke financiën en beleggen doordat ik er achter kwam dat mijn studieschuld de spuigaten uit was gelopen. Naar aanleiding daarvan heb ik mijn hele financiële leven omgegooid en ben ik me gaan focussen op sparen, besparen en beleggen.'

Aldert Boonen - bestuurslid ABP

Aldert werkte bij de FNV als beleidsmedewerker economie en arbeid. Ook zat hij in besturen van de pensioenfondsen van AKZO en Pensioenfonds werk en (re)integratie (PWRI). Die laatste functie verruilde hij onlangs voor de bestuurstafel van ABP. De vakbond droeg hem voor om namens het samenwerkingsverband van FNV-bonden in overheid, onderwijs, politie en militairen plaats te nemen in het bestuur.