Zo oefende ABP invloed uit tijdens dit AVA-seizoen

Terugblik
3 oktober 2024

Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen is één van de instrumenten die we gebruiken om de doelstellingen in ons verantwoorde beleggingsbeleid te halen. De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) is hét moment om onze stem te laten horen bij bedrijven waarin we beleggen. In het afgelopen AVA-seizoen (ongeveer januari tot juli) stemde onze vermogensbeheerder APG namens ons over meer dan 50.000 voorstellen. 

Stemmen tegen de jaarrekening

Door onze stem kunnen we invloed hebben op de bedrijven in onze aandelenportefeuille. We hebben een eigen stembeleid ontwikkeld, dat wereldwijd van toepassing is. Bij het nemen van stembeslissingen houdt onze vermogensbeheerder rekening met de context en de markt waarin het bedrijf actief is. Denk bijvoorbeeld aan lokale wetten en regels. We vinden het belangrijk dat bedrijven goed worden bestuurd. Ook richten we ons op de belangrijke thema’s in ons duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid: klimaat, natuur & biodiversiteit, mensenrechten en belastingen.

Zo stemmen we tegen de (her)benoeming van de voorzitter van de Raad van Commissarissen als een bedrijf zijn CO2-uitstoot niet openbaar maakt. De (her)benoeming van de voorzitter staat niet altijd op de agenda. Dan stemmen we vanaf dit jaar tegen de goedkeuring van de jaarrekening, als een bedrijf niet aan onze voorwaarden voldoet. Veel bedrijven zetten de jaarrekening elk jaar op de agenda. Door de aanscherping van ons stembeleid kunnen we nog duidelijker onze stem laten horen. Het aantal stemmen dat we uitbrachten over onderwerpen die wij belangrijk vinden steeg met dubbele groeicijfers.

 

Een flink beloningspakket

Op de jaarlijkse vergadering van Tesla mochten aandeelhouders een 2e keer stemmen over het forse beloningspakket van de CEO, Elon Musk. In 2018 keurde een meerderheid van de aandeelhouders dit pakket met een waarde van ongeveer $56 miljard (€50 miljard) goed. Dit jaar oordeelde de rechter dat Tesla aandeelhouders toen onvoldoende had geïnformeerd over de beloning. Daarom bracht Tesla het miljardenpakket opnieuw ter stemming.

Het beloningspakket is omstreden, en met reden. Het bedrijf heeft erg goed gepresteerd en ambitieuze omzet- en winstdoelstellingen gehaald. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) rekende uit dat in 2023 18% van de verkochte auto’s elektrisch was. In 2018 was dat nog maar 2%. Tesla heeft sterk bijgedragen aan deze flinke stijging. Tegelijkertijd is het bedrag van het beloningspakket uitzonderlijk hoog. Uiteindelijk stemde ABP tegen het voorstel, maar het beloningspakket kreeg steun van een meerderheid van de aandeelhouders.

Openheid over AI

De aandacht voor kunstmatige intelligentie (AI) neemt toe, ook onder beleggers. Dit zien we terug in het stijgende aantal aandeelhoudersresoluties over AI. Dit zijn agendapunten die aandeelhouders zelf hebben aangedragen. Zo stemden we dit AVA-seizoen vóór een aandeelhoudersvoorstel dat Apple opriep te laten zien hoe het met AI omgaat. ABP vindt het belangrijk dat bedrijven AI op een verantwoorde manier gebruiken, volgens internationale regels. Het voorstel werd niet aangenomen, maar kreeg wel de steun van 37,5% van de aandeelhouders.

Afgezwakte duurzaamheidsambities

Unilever staat vaak bekend als een bedrijf dat zich sterk richt op duurzaamheid. In aanloop naar de jaarvergadering was er veel aandacht in de media en onder beleggers voor het terugschroeven van de duurzaamheidsambities door Unilever. Bijvoorbeeld op het gebied van het verminderen van het plasticverbruik en een leefbaar loon voor medewerkers van leveranciers. Om onze zorgen hierover te uiten stemden we tegen het beloningsrapport en de klimaattransitiestrategie van het bedrijf. Uiteindelijk steunde een meerderheid van de aandeelhouders beide voorstellen. 

Hoe oefenen we invloed uit?

Meer over hoe we het gesprek aangaan met de bedrijven waarin we beleggen