Samsung scherpt milieudoelstellingen flink aan

ABP heeft daarop aangedrongen
23 september 2022

Elektronica-gigant Samsung belooft de komende jaren veel meer gebruik te maken van hernieuwbare energie. Ook steekt het bedrijf miljarden in nieuwe technologie om producten, zoals smartphones en televisies, energiezuiniger te maken. ABP heeft bij Samsung aangedrongen op zulke stappen.

De kern van het nieuwe plan van Samsung is dat er in 2050 netto geen CO2-uitstoot (net zero) meer is. Dit betekent dat het bedrijf bijna geen CO2 – dat voor een belangrijk deel zorgt voor de opwarming van de aarde – meer uitstoot. Wat aan CO2 overblijft wil het bedrijf opnieuw gebruiken of opslaan. Voor het deel van het bedrijf dat elektronica voor consumenten maakt, wil Samsung al in 2030 net zero hebben bereikt.

Zuiniger producten

Samsung kondigt aan veel meer gebruik te gaan maken van hernieuwbare energie. Het bedrijf sluit zich aan bij RE100. Dat is een wereldwijd initiatief om het gebruik van hernieuwbare energie te bevorderen. Ook kondigt Samsung aan om tot 2030 ruim € 5 miljard te investeren in duurzame technologie. Op die manier denkt het bedrijf schoner te kunnen produceren én zuinigere producten te kunnen maken. Samsung maakt onder andere smartphones, televisies en huishoudelijke apparaten.

Ook wil het bedrijf grondstoffen meer hergebruiken en minder water gebruiken. In 2030 moet de helft van alle plastics in de producten van Samsung uit hergebruik komen. Nu al gebruikt Samsung in sommige smartphones plastic uit oude visnetten.

 

Stap vooruit

Duurzaamheidsspecialist Yoo-Kyung (YK) Park van onze vermogensbeheerder APG juicht de plannen van Samsung toe. “Samsung Electronics is een van de grootste bedrijven van Zuid-Korea. Dat zo’n bedrijf nu grote stappen vooruit zet, kan als een vliegwiel voor de hele Zuid-Koreaanse economie werken. Want die is nog steeds heel erg afhankelijk van fossiele brandstoffen."

Zuid-Korea is wereldwijd een van de grootste uitstoters van broeikasgassen. De meeste elektriciteit die in het land gebruikt, komt uit kolen en gas. Samen met andere beleggers heeft ABP de Zuid-Koreaanse overheid al eerder opgeroepen meer te doen om klimaatverandering te beperken. Bijvoorbeeld door te stoppen met het bouwen van nieuwe kolencentrales.

ABP voert al langer druk uit op tien Zuid-Koreaanse bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de meeste CO2-uitstoot. Denk aan bedrijven als Samsung Electronics, Hyundai Steel en LG Chem. In februari stuurde onze vermogensbeheerder een brief aan 10 bedrijven. Daarin roept APG de bedrijven op tot ambitieuze klimaatdoelstellingen.

Druk op grootverbruikers

ABP besloot in oktober vorig jaar zich terug te trekken uit beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen. De druk die we uitoefenen op Samsung en andere bedrijven past in ons streven om grootverbruikers van energie aan te sporen sneller te vergroenen.