Benjamin: “Ik beoordeel of iemand recht heeft op AOW. Ik voer wijzigingen door, zoals een nieuw adres of een nieuw bankrekeningnummer. Nu heb ik er een stuk internationale wetgeving bij. Als iemand in het buitenland woont en/of werkt, kan het zijn dat hij geen AOW opbouwt. En ik krijg te maken met internationale verdragen.
Soms vallen mensen door hun persoonlijke situatie nét naast de regels. Of de toekenning duurt lang en mensen komen in geldproblemen. Wat doe je dan? Bij twijfel kan ik altijd sparren met ervaren collega’s. Ik leer daardoor heel snel bij. Dat is mooi, want ik wil me blijven ontwikkelen. Bij eentonig werk haak ik af. Laatst belde iemand vanuit Bonaire om mij apart te bedanken dat hij zo goed geholpen was. Dat motiveert me ook om mijn werk goed te doen.”
Ruud: “Benjamin slaat de spijker op zijn kop. AOW uitbetalen volgens de regels van de wet? Daar ben je zo op uitgekeken. De ambitie en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de SVB reikt verder. We hebben geen klanten, maar cliënten. Mensen zijn afhankelijk van ons. We gaan bijvoorbeeld ook zelf actief op zoek naar mensen die recht hebben op aan AOW-uitkering of een andere uitkering, maar zich daarvoor nog niet gemeld hebben.
We geven uitvoering aan wetgeving en jurisprudentie van uitspraken in eerdere rechtszaken. Spannend zijn de situaties die Benjamin benoemde. Zo’n ‘onevenredige uitkomst’ willen we voorkomen. Hoe kunnen we mensen dan toch helpen? We willen helpen, maar ook voorkomen dat we voor iemand een uitzondering maken waar andere mensen weer rechten aan kunnen verlenen. Die ruimte zoeken in de regels is het mooiste van mijn werk. Elke dag ga ik met goede zin aan de slag: kijken wat de dag nu weer gaat brengen .”