“Ik zag de ouders worstelen. De wanhoop. Na zo’n diagnose heb je veel behoefte aan informatie. Er was een Prader-Willy-Angelman vereniging. Daar werd ik lid van. Het bestuur besloot tot splitsing. Het eindresultaat was dat ik met enkele ouders in 2016 de huidige vereniging heb opgericht en vanaf het begin voorzitter ben. We hebben nu ruim 220 leden, waaronder praktisch alle ouders met Angelman-kinderen onder de 18 jaar in Nederland.
We hebben een website met informatie, geven nieuwsbrieven en boeken uit, we organiseren cursussen, workshops en familie- en informatiedagen. Bij de Erasmus Universiteit is 11 jaar geleden een Angelman-expertisecentrum opgericht. Dat is het resultaat van een initiatief van een tante van een Angelman-kindje. Met dat centrum werken we goed samen en we stimuleren vanuit de vereniging de aanvragen voor onderzoek. Er is meer kans op budget als je een patiëntenvereniging hebt die de aanvraag steunt.
Evimare’s moeder, Mannin de Wildt, is filmregisseur. Daardoor is er in 2017 aandacht geweest voor Angelman in de serie Spangas. We hebben inmiddels 40 films gemaakt over de aandoening. Bijvoorbeeld over hoe je kunt communiceren met iemand die niet kan praten. Want ik weet zeker dat dat kan en dat je ze dingen kunt leren. Het kost alleen meer tijd. Deze film heb ik inmiddels in 7 talen ondertiteld.”