Nederlands pensioenstelsel scoort wereldwijd het hoogst

21 oktober 2019

Het Nederlandse pensioenstelstel is volgens onderzoeksbureau Mercer dit jaar opnieuw uitgeroepen tot beste ter wereld. Uit de vandaag gepubliceerde Global Pension Index blijkt dat Nederland zijn koppositie heeft verstevigd ten opzichte van Denemarken.

Mercer onderzoekt in de Global Pensions Index jaarlijks de pensioenstelsels van 37 landen die gezamenlijk goed zijn voor bijna twee derde van de wereldbevolking. Daarbij wordt onder andere gekeken of de deelnemers er beter van worden, of het stelsel houdbaar is en of er vertrouwen in het systeem is. Australië is de nummer drie in de lijst, gevolgd door de Scandinavische landen Finland, Zweden en Noorwegen.

Economische groei

Nederland scoort volgens deze rekenmethode 81 punten, vorig jaar was dat nog 80,3. De stijging is te verklaren door de economische groei en stijgende aantal werkenden. 

Volgens pensioenexpert Marc Heemskerk van Mercer bepalen drie factoren de hoge Nederlandse positie op de index: 'Wat krijg je uit je pensioen? In Nederland komen we er goed vanaf. We krijgen AOW en aanvullend pensioen en voor een modaal inkomen is dat nog altijd zeventig procent. In de tweede plaats is het stelsel goed houdbaar - als we ouder worden, dan schuift de AOW-leeftijd op, dus het blijft betaalbaar. Bovendien hebben we veertienhonderd miljard in de pensioenpotten zitten. En ten slotte is het een heel betrouwbaar stelsel.'

De totaalscore zou volgens Mercer nog hoger uit kunnen vallen als huishoudens meer gaan sparen en hun schulden verminderen. Daarnaast kan Nederland de duurzaamheid van zijn pensioenstelsel verbeteren door de arbeidsdeelname op hogere leeftijd te stimuleren, in lijn met de stijgende levensverwachting, aldus het adviesbureau.

Perspectief

Volgens Marc Heemskerk, pensioenexpert bij Mercer, plaatst de ranglijst de huidige discussie over rekenrente en verlagingen in perspectief. ‘We zijn met elkaar kritisch, en dat is ook goed want alleen dan kun je de kwaliteit blijven borgen. Maar soms is het goed om door dit soort onderzoeken te beseffen dat we het wereldwijd gezien erg goed voor elkaar hebben.’