• Contact
Jocelyn, Ginette en Puck, Amsterdam, 2011

Veelgestelde vragen over eIDAS

Om zaken online te kunnen regelen heeft u een 'digitale identiteit' zoals DigiD nodig. De Europese Unie wil het makkelijker en veiliger maken om binnen Europa zaken online te regelen. Daarom kunt u straks via eIDAS met andere digitale identiteiten dan DigiD inloggen op MijnABP. Hier vindt u de veelgestelde vragen:

Een digitale identiteit, zoals DigiD, is een oplossing voor burgers en bedrijven om zich online te identificeren. U kunt via eIDAS internationaal veilig toegang te krijgen tot verschillende online diensten.

Europese lidstaten hebben in de eIDAS-verordening 910/2014 van de Europese Unie afgesproken aan welke normen digitale identiteiten moeten voldoen om internationaal gebruikt te mogen worden. Met eIDAS draagt de Europese Unie bij aan het opheffen van digitale grenzen. Dit betekent dat de digitale identiteiten die eIDAS-goedgekeurd zijn geaccepteerd moeten worden door alle openbare bedrijven in de Europese Unie.

Nee. Uw digitale identiteit is een persoonlijke identificatiemethode en mag niet worden gedeeld met andere burgers of bedrijven.

eIDAS staat voor ‘Electronic Identities And Trust Services’.

Volg deze vier stappen om in te loggen:

  1. Ga naar MijnABP en selecteer de eIDAS login;
  2. Selecteer de naam van uw digitale identiteit in de lijst (bijvoorbeeld het Duitse Neuer Personalausweis / nPA);
  3. Log in, u wordt doorgestuurd naar MijnABP. 

Voor de meeste diensten in Nederland is een burgerservicenummer (BSN) vereist. Als u niet in het bezit bent van dit nummer, heeft u geen toegang tot MijnABP. 

Neem contact op met de organisatie die uw digitale identiteit heeft goedgekeurd. Misschien is uw identiteitsmethode nog niet geactiveerd voor digitale services.