Is uw partner (automatisch) aangemeld bij ABP?

14 februari 2023

Het is vandaag Valentijnsdag. Wellicht een mooi moment om uw partner te verrassen met een cadeautje. Maar minstens zo belangrijk is het om te weten dat uw partner verzorgd achterblijft mocht u iets overkomen. Woont u samen en heeft u een samenlevingscontract? Vergeet uw partner dan niet aan te melden bij ABP. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.

Veel mensen denken pas na over hun pensioen, als ze de leeftijd hebben bereikt dat ze (bijna) met pensioen kunnen gaan. Toch zijn er genoeg momenten in uw leven, waarbij het belangrijk is om even stil te staan bij uw pensioen.

U bouwt namelijk niet alleen pensioen op voor uzelf. U bouwt ook pensioen op voor uw partner voor als u overlijdt. Dit noemen we ABP Nabestaandenpensioen. 

Het maakt veel uit hoe u samenleeft

U bepaalt natuurlijk zelf of u besluit te trouwen, samen te wonen of juist niet.  Maar voor uw pensioen maakt de samenlevingsvorm wel degelijk verschil.

Als u trouwt of uw partnerschap registreert, dan is uw partner automatisch aangemeld voor het nabestaandenpensioen. Dan hoeft u niets te doen. Bent u getrouwd in het buitenland, dan moet u dat nog doorgeven aan ons.

In dit geval moet u uw partner aanmelden

Bij iedere andere vorm van partnerschap moet u uw partner zelf aanmelden bij ABP. Als dit niet is gebeurd op het moment dat u overlijdt, krijgt u geen nabestaandenpensioen. U kunt niet iedereen aanmelden als partner.  

In ieder geval moeten u en uw partner:

  • Op één adres samenwonen en op dit adres staan ingeschreven bij de gemeente.
  • Daarnaast moet u bij de aanmelding een samenlevingscontract bijvoegen.
  • Dit contract moet ondertekend zijn door een notaris, geschreven in het Nederlands of Engels en er moet instaan dat u en uw partner in elkaars levensonderhoud voorzien.

Breed begrip

Het mag u wellicht verrassend in de oren klinken, maar u kunt ook uw broer of zus of beste vriend aanmelden voor nabestaandenpensioen. Voorwaarde is dan wel dat u beiden ouder bent dan 18 jaar, een samenlevingsovereenkomst heeft, op hetzelfde adres woont én niet met iemand anders getrouwd bent. Kinderen hoeft u niet aan te melden. Zij krijgen tot hun 25e een wezenpensioen.

Geen partner, wel premie

Ook als u geen partner heeft aangemeld, bouwt u nabestaandenpensioen op en betaalt u hier premie voor. Is uw partner aangemeld, dan behoudt deze recht op het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd tot de datum dat u uit elkaar gaat.

Kom in actie

Heeft u een samenlevingscontract dat aan de eisen voldoet, maar uw partner niet aangemeld bij ABP? Doe dit dan snel, want op dit moment heeft uw partner geen recht op nabestaandenpensioen.

Heeft u een partner waarmee u samenwoont, maar geen contract? Dan kunt u dit via een notaris regelen en vervolgens de partner bij ABP aanmelden.

Geen lege handen

En wat voor u geldt, geldt ook voor uw partner! Vraag hem of haar om ook u aan te melden bij zijn of haar pensioenfonds. Een paar minuten werk en dan staat u straks ook niet met lege handen.