Docent Herman Rozendaal schuift zijn pensioendatum vooruit

Langer doorwerken na uw pensioen: Hoe verder?
14 september 2022

Herman Rozendaal wilde zijn collega van de sectie Duits graag uit de brand helpen en besloot een jaar langer door te werken na zijn pensioen. Door het tekort aan docenten in de bovenbouw was zijn toezegging meer dan welkom. De officiële pensioendatum van Herman is al voorbij. Toch is hij na de zomervakantie weer gewoon aan de slag gegaan op de Christelijke Scholengemeenschap Willem de Zwijger in Schoonhoven.

Zijn hele familie zit in het onderwijs en Herman Rozendaal koos hier ook voor. Hij twijfelde even of hij theologie of geschiedenis zou gaan studeren. Herman werd uitgeloot voor geschiedenis en besloot Duits te gaan studeren in Leiden. “Het is een heel mooie taal en ik ben gek op literatuur.”

Leren gedisciplineerd zijn

Herman werkt sinds 1977 in het onderwijs. Hij heeft op verschillende scholen gewerkt. Het mooie aan het geven van onderwijs vindt hij dat je probeert kinderen te begeleiden in het ingewikkelde proces van groot worden. Ze iets bijbrengen waar ze later verder mee kunnen. Denk ook aan het maken van een goed werkstuk. Of wat het betekent gedisciplineerd je huiswerk te maken. “Je leert ze hoe ze met anderen kunnen omgaan en laat ze zien wat wel en wat niet kan. Dat is het leuke van onderwijs.”

Naderen van de pensioenleeftijd

De AOW-leeftijd is bij ABP de officiële pensioendatum. Bij Herman was dat al op 19 mei 2022. Maar stoppen was geen optie voor de leraar Duits. Hij wilde het schooljaar afronden met zijn groep leerlingen. “Ik had een examengroep en die moet je tot het eind toe begeleiden. Er zaten 2 herkansers bij. Dat loopt dan tot aan de zomervakantie. Als je weggaat voor de zomervakantie ontstaat er een soort vacuüm.”

Image alternative text

En toen kwam dus het verzoek om nog langer te blijven. De sectie Duits van de Willem de Zwijger Scholengemeenschap had de pech dat nog een leraar wegging. “De 3e docent Duits zag ertegenop dat er in korte tijd 2 ervaren leraren zouden vertrekken. Of ik kon helpen… Ik heb gezegd: zeg maar hoe? Ze vond het fijn als ik in ieder geval nog 1 jaar zou blijven. Ik zei, dat doe ik. Maar ik kies ervoor om niet meer voltijd te werken. Ik werk nu nog 50%.”

En straks echt met pensioen

Herman zegt niet te weten hoe het is om straks helemaal niet meer te hoeven werken. “Vakantie is leuk, maar dan heb je toch altijd het idee in je achterhoofd dat na een paar weken de school weer begint. Dat je aan de slag moet. Dat heb ik nooit erg gevonden. Ik doe mijn werk met plezier. Alleen slaap ik altijd slecht de nacht voordat het schooljaar weer begint en ik weer moet gaan werken. Dat is in de dik 40 jaar dat ik werk nooit veranderd.”

Hij heeft Van ABP informatie ontvangen over zijn pensioen. “Ik heb gebeld met ABP. Dat was in januari of februari. Het contact verliep prima. Ik kreeg antwoord op een paar concrete vragen die ik had. Daarna heb ik een formulier ontvangen dat ik moest invullen en ondertekenen. Online lukte even niet, omdat de website eruit lag. Dat formulier heb ik teruggestuurd. Ik ontvang nu naast mijn parttime inkomen ook pensioen.”

Tips:

  • Check uw pensioen zodat u weet wat u heeft opgebouwd. U kunt zelf kiezen wanneer u uw pensioen van ABP wilt laten ingaan. Als uw pensioen later ingaat, gaat het bedrag omhoog dat u elke maand krijgt.
  • Wilt u weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij verschillende werkgevers? Log in op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vindt u een overzicht van uw opgebouwde pensioen en AOW.
  • U kunt niet met terugwerkende kracht pensioen aanvragen. Als u pensioen aanvraagt, is de ingangsdatum op zijn vroegst morgen.
  • Werkt u langer door? Check dan of uw pensioenopbouw doorgaat. Betaalt uw werkgever nog premie? En blijft u ook nog premie betalen? Dan gaat uw pensioenopbouw door. Anders niet.Loopt de arbeidsovereenkomst die u had gewoon door nadat u uw officiële pensioendatum is gepasseerd? Dan loopt uw pensioenopbouw door. Als u een nieuw (tijdelijk) arbeidscontract krijgt, kan het zijn dat uw pensioenopbouw stopt. Als u dan ook geen pensioen laat uitbetalen, let dan goed op. Dan verliest u recht op zogenoemd ‘voorwaardelijk pensioen’.. Dit geldt overigens alleen tot 1-1-2023, want vanaf deze datum eindigt de regeling voor voorwaardelijk pensioen.
  • Vanaf uw AOW-leeftijd (officiële pensioendatum) betaalt u over het eerste deel van uw inkomen minder belasting. Dus ook over het salaris dat u nog ontvangt en het pensioen dat u misschien opneemt. Uiteindelijk betaalt u belasting over uw totale inkomen, dat kan o.a. bestaan uit werk, pensioenen en AOW. Informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst.