• Contact

Voorjaarsschoonmaak: heeft u uw pensioen op orde?

18 mei 2022

Het is de tijd van het jaar dat we het huis spic en span willen hebben. Als we toch aan het ordenen zijn, waarom niet meteen het pensioen even meenemen? Financieel vlogger Marjan Heemskerk geeft tips voor meer overzicht in uw pensioen.

Niet sexy, wel belangrijk

Registeraccountant Marjan Heemskerk is waarschijnlijk bekender onder haar vlognaam Happy Financial. Op haar YouTube kanaal geeft ze handige tips voor mensen die beter met hun geld willen omgaan. “Niet het meest sexy onderwerp om over te praten, maar wel één van de belangrijkste.” Veel mensen die bij een pensioenfonds pensioen opbouwen, gaan er vanuit dat het gewoon goed zit, merkt Marjan. En vaak is dat ook zo. Maar het is verstandig om het tenminste een keer goed te checken. Daar slaapt u ook een stuk lekkerder van”, vindt Marjan.

Gebruik mijnpensioenoverzicht.nl

Marjan: “Nagaan hoeveel pensioen u opbouwt is heel eenvoudig: op mijnpensioenoverzicht.nl logt u in met uw DigiD en ziet u meteen wat u straks krijgt. Ook ziet u wat een eventuele partner krijgt bij overlijden. Dat was voor mij wel een schok: ik zag hoe weinig hij zou krijgen. Dus daar hebben we wat aan gedaan.”

Zet op een rijtje: hoeveel heeft u nu?

Op mijnpensioenoverzicht.nl krijgt u dus snel zicht op hoeveel u straks krijgt. Maar hoe weet u of dat genoeg is? Marjan: “Zet eerst voor uzelf op een rijtje hoeveel geld er nu in- en uitgaat. Ik ben zelf fan van de gratis ‘huishoudboekje’-app van mijngeldzaken.nl. Die geeft u een goed overzicht. Heeft u dat eenmaal scherp? Dan moet u gaan nadenken of u deze levensstandaard wilt voortzetten.”

Besef: huishoudboekje verandert bij pensionering

Wie met pensioen gaat ziet zijn huishoudboekje veranderen. “Natuurlijk valt inkomen uit werk vaak weg. Maar daar komen uw pensioen en AOW voor terug. Ook hoeft u natuurlijk niet te stoppen met werken. Wie nog gezond is en zijn werk nog leuk vindt, kan natuurlijk gewoon doorwerken. Dat levert weer een aardig zakcentje op.” Tegelijkertijd zult u waarschijnlijk minder kwijt zijn aan de dagelijkse lasten. De kinderen zijn het huis uit, u bent misschien kleiner gaan wonen of het huis is afbetaald; allemaal uitgaven die wegvallen. Daar staat tegenover dat u misschien extra zorgkosten heeft.”

Hoe eerder u actie onderneemt, hoe beter

Hoe uw leven erover pakweg 20-30 jaar uitziet, weet natuurlijk niemand. Maar hoe eerder u zich verdiept in uw pensioenzaken, hoe meer tijd u uzelf geeft om uw pensioen goed te regelen. “Wie besluit op zijn 55ste nog extra pensioen te gaan sparen, heeft daar minder profijt van dan iemand die dat op zijn 25ste doet. Begin er op tijd mee en er is meer mogelijk dan u denkt!” Wilt u meer inzicht in uw ABP-pensioen en zien welke opties er zijn bij pensionering? Log dan in op 'Mijn ABP'.