• Contact

Er valt wat te kiezen als u met pensioen gaat

Wat heeft uw voorkeur?
29 november 2021

Als u stopt met werken en met pensioen gaat, krijgt u elke maand pensioen van ABP. Standaard krijgt u vanaf het begin elke maand hetzelfde bedrag. U kunt kiezen om daarvan af te wijken. De meeste mensen willen dat niet. Zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Wat geldt voor u?

 

Als u met pensioen gaat kunt u kiezen hoe u uw pensioen wilt ontvangen. De standaard is elke maand hetzelfde bedrag. U krijgt het pensioen vanaf het moment dat u stopt met werken zolang u leeft. Uit een enquête van het CPB onder mensen tussen de 55 en 75 jaar blijkt dat bijna de helft het liefste zo zijn pensioen ontvangt. Andere opties zijn echter ook populair.

Wat valt er te kiezen?

Bij ABP kunt u uw pensioen aanpassen aan uw persoonlijke situatie. Zo kunt u uw pensioen eerder laten ingaan, in deeltijd laten ingaan, meer pensioen regelen voor uw partner of eerst een tijdje meer pensioen ontvangen en later minder. Daar komt een nieuwe keuze bij: in één keer een bedrag opnemen.

Er zijn nog meer pensioenkeuzes. Bekijk ze allemaal. 

Hoe aantrekkelijk zijn deze opties?

Het CPB heeft onderzocht hoe mensen denken over deze drie keuzeopties:

  1. de standaard waarin u elke maand hetzelfde bedrag krijgt;
  2. de keuze om eerst meer pensioen te ontvangen en daarna minder;
  3. de keuze om een bedrag in 1 keer op te nemen. 

Daaruit blijkt dat bijna de helft van de mensen kiest voor de standaard. Maar er is ook veel belangstelling voor de andere twee opties. Bijna 30% vindt de keuze om eerst meer pensioen te krijgen of een bedrag in 1 keer op te nemen ook interessant. 

Het hangt af van persoonlijke omstandigheden

Uit het onderzoek blijkt verder dat de keuze erg afhangt van de persoonlijke omstandigheden:

  • Mensen met een hoger inkomen vinden de optie interessanter om eerst meer pensioen (en later minder) te ontvangen.
  • Mensen met weinig vertrouwen in het pensioenstelsel vinden de optie bedrag in 1 keer interessanter.
  • Hoe hoger het bedrag in 1x, des te interessanter vinden mensen het om ervoor te kiezen.
  • De keuze om eerst meer te ontvangen (en later minder) is vooral populair als de periode kort is waarin ze het hogere bedrag ontvangen. 

Wat geldt voor u?

Deze keuzes hebben invloed op de hoogte van uw pensioen. Wat voor u geldt, hangt af van uw persoonlijke situatie.

 

U kunt nog geen bedrag in 1 keer opnemen. Dat kan waarschijnlijk vanaf 2023. De andere pensioenkeuzes kunt u wel al maken. Dat doet u op het moment dat uw pensioen ingaat. 9 maanden voor uw pensioendatum krijgt u van ons een brief met informatie.

Wat kunt u nu al doen?

In MijnABP kunt u berekenen wat voor u de beste keuze is. Het is verstandig om dat nu al te doen. En niet te wachten tot u met pensioen gaat. Als u inlogt, ziet u welke pensioenkeuzes u heeft en wat ze betekenen voor uw pensioen.