ABP opnieuw duurzaamste pensioenfonds van Nederland

Het fonds scoorde 4 van de 5 punten
1 november 2021

Voor de vierde keer op rij voert ABP de ranglijst van duurzame Nederlandse pensioenfondsen aan. Dat maakte de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) vandaag bekend. Voor ABP is deze erkenning een steun in de rug. Hoofd beleggingen, Diane Griffioen (rechts op de foto), nam de prijs in ontvangst.

 

ABP scoorde 4 van de maximaal te behalen 5 punten, op de voet gevolgd door bpfBOUW met een score van 3,9. PME, het pensioenfonds van de metaal- en technologische industrie, behaalde de derde plaats met 3,6 punten. Vooral op de beoordelingscategorieën ‘governance’ (bestuur) en ‘accountability’ (verantwoording) scoort ABP goed.

Steun in de rug

Bestuursvoorzitter Corien Wortmann noemt het een grote steun in de rug dat ABP voor de vierde keer op rij is uitgeroepen tot het meest duurzame pensioenfonds. “VBDO legt de lat flink omhoog en ook wij verhogen onze ambitie. We willen concreet en meetbaar bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs en een betere wereld. Grote groepen van onze deelnemers en werkgevers vinden dat urgent en belangrijk.”

VBDO onderzoekt jaarlijks de duurzaamheidsprestaties van de Nederlandse pensioensector. De ranglijst beoordeelt de 50 grootste pensioenfondsen van Nederland. Samen beheren zij € 1.540 miljard, goed voor 89% van het Nederlandse pensioenvermogen.

Kritisch op eigen prestaties

Wortmann benadrukt dat ABP kritisch naar de eigen duurzaamheidsprestaties blijft kijken. “Wat bereiken we, wat kan effectiever? Hoe bereiken we meer positieve impact voor een duurzame wereld? En tegelijk laten we met andere pensioenfondsen zien dat het kan met behoud van rendement. Het is mooi om te zien dat pensioenfondsen steeds duurzamer beleggen en daarover rapporteren. Zo inspireren en stimuleren we elkaar om het steeds weer beter te doen.”

Concrete doelstellingen

ABP heeft in het duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid concrete doelen opgenomen voor drie ingrijpende ontwikkelingen in de samenleving: klimaatverandering, grondstoffenschaarste en digitalisering. In 2022 wordt een aantal doelstellingen, bijvoorbeeld voor de CO2-voetafdruk van de beleggingen, verder aangescherpt. Vorige week maakte ABP bekend te zullen stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen). In plaats daarvan richt ABP zich op investeringen in de energietransitie en op het verduurzamen van de grootverbruikers van fossiele energie, zoals elektriciteitsbedrijven, de auto-industrie en de luchtvaart.